Per-Anders Sääf ligger hemma med corona, precis som flera av hans spelare.
Per-Anders Sääf ligger hemma med corona, precis som flera av hans spelare. Bild: robert boman 730606

Falkenbergs VBK svårt drabbat av corona - åtta spelare sjuka

På söndag skulle FVBK inleda slutspelet med kvartsfinal mot Sollentuna. Istället ligger halva truppen däckad med bekräftad corona eller symtom - efter sista omgången mot just Sollentuna.
– De har tydligen haft flera fall så vi vet att det kommer därifrån, säger tränare P-A Sääf som är en av de med konstaterad smitta.

ANNONS
|

För snart två veckor avslutades Elitserien i volleyboll, för Falkenbergs del stängde man grundserien med två matcher den helgen, varav en mot seriesegraren Sollentuna.

Samma lag väntar för FVBK i kvartsfinalspelet som skulle börja den här helgen, men någon match blir det inte.

– Vi fick tre spelare sjuka dagen efter matchen mot Sollentuna. Sen två till och nu verkar det vara ännu fler, säger P-A Sääf.

Tränaren är själv en av de som har konstaterad corona efter den sista omgången. Totalt handlar det om åtta spelare som antingen har konstaterad smitta eller som har symtom.

ANNONS

– Sollentuna har haft flera fall så vi vet att det kommer därifrån. Vi har inte varit i kontakt med någon annan, säger Sääf och fortsätter:

– Vi fick höra via omvägar att de hade två smittade spelare veckan innan matchen. Sollentuna hade inte meddelat förbundet och när jag väl gjorde det så menade förbundet att saken var utagerad. Det finns regler för vad som gäller, men de tyckte att det var viktigare att spela matchen. Tydligen är det andra regler som gäller när Sollentuna är inblandat.

Förbundet nekar till särbehandling

Martin Kihlström är förbundschef på Svenska Volleybollförbundet och han menar att det inte finns någon särbehandling att tala om.

– Vi har begärt in en covidlista från Sollentuna och det finns inget där som tyder på att de ska ha underhållit någon information. Samma regler gäller för alla, det är ingen skillnad där, säger Martin Kihlström.

Hur reagerar du när du får höra om så många smittade i ett lag?

– Det är lika tråkigt varje gång som spelare och ledare bli sjuka. Det går att spekulera mycket i vem som smittade vem och det görs smittspårning men man kan inte säkert veta var smittan kommer ifrån, säger Kihlström och fortsätter:

ANNONS

– Vi har gjort vad vi kan, vi har begärt in informationen och utifrån det kan vi inte se att Sollentuna har undanhållit information. Jag kan inte se att det finns något uppsåt, varken här eller tidigare under säsongen när spelare sjuknat in efter matcher.

Kvartsfinalen flyttad

Konflikten mellan FVBK och Sollentuna stannar dock inte där. På grund av sjukdomsläget har Falkenberg länge velat flytta söndagens kvartsfinal, men inte fått något gehör.

– Vi hade ett möte och vi har ju bara fyra friska spelare, men Sollentuna tyckte ändå att matchen ska spelas. Inte nog med att vi har smittats av dem, sen ska vår sjukdom ifrågasättas, säger Sääf.

Till slut kom de båda parterna överens om att den första kvartsfinalen spelas om en vecka, lördag 20 mars, i Falkenberg. Dagen efter är det dags för match nummer två, då i Sollentuna.

– Det blir en bra lösning, tråkigt bara att det skulle behövas slitas så hårt för att komma fram till den, säger Sääf.

Både P-A Sääf och hans fru tillhör de smittade, men tränaren menar att han klarat sig ganska bra. Däremot finns det spelare som varit väldigt sjuka.

– Får du smitta stänger du ner laget i fem dagar och sen testar du. Istället går Sollentuna ut till match några dagar senare. De har passerat gränsen för vad som är okej.

ANNONS
ANNONS