Hur många som blir kvar i Falkenbergs VBK nästkommande säsong återstår att se.
Hur många som blir kvar i Falkenbergs VBK nästkommande säsong återstår att se. Bild: NICLAS JÖNSSON

Falkenbergs VBK blickar ut mot Europa

Falkenbergs VBK:s två bästa spelare har blivit utlandsproffs. Nu måste klubben ta in ett eller två proffs - trots en ansträngd ekonomi.

ANNONS
|

Bokslutet för säsongen visade trots omständigheterna ett hyfsat ekonomiskt plusresultat. Bidrag från Framtidsbanken samt sponsorintäkter från publikmatchen har bidragit till att volleybollklubben i Falkenberg än så länge kommit lindrigt undan under coronakrisen.

Men framtiden är oviss. Med all säkerhet kommer Falkenbergsdeltävlingen i Swedish Beach Tour att ställas in. Samtidigt känner klubbledningen en oro kring nästa säsongs sponsorintäkter.

- Självklart är jag djupt orolig. Vi vet ju nästan ingenting i dagsläget. Kommer våra sponsorer finnas kvar? Har de gått i konkurs? Kommer de ha tillräckligt med pengar för att sponsra oss? Det är många frågor om jag inte kan svara på idag, säger Lars-Erik Andersson, ordförande Falkenbergs VBK.

ANNONS

Bröderna Gruvaeus lämnar stort tomrum

Som om den ekonomiska osäkerheten inte vore nog har klubben den senaste månaden åkt på två sportsliga jättesmällar.

Först blev det klart att Daniel Gruvaeus blir utlandsproffs i franska Cannes. Och bara två veckor senare kom nyheten om att storebror Johan Gruvaeus lämnar för finska Raision Loimu.

- Det kommer nästintill var omöjligt att ersätta Gruvaeus-bröderna med några svenska spelare. Vi har hört av oss till alla spelare i nedlagda Linköping. Men det var ingen som ville flytta till Falkenberg för att spela volleyboll utan att få betalt. De flesta har jobb och studier i Linköping, säger Martin Karlsson, en av de som har ansvar för spelarkontrakten i FVBK.

För att kunna ersätta bröderna ser Martin Karlsson därför bara en lösning - kontraktera ett eller två utlandsproffs.

- Vi måste få in utlandsproffs om vi ska kunna konkurrera rent sportsligt.

Men på grund av den ekonomiska osäkerheten kan det bli svårt att hämta in någon från exempelvis USA eller Brasilien.

- Just nu kollar vi på alternativet att ta in ett eller två halvproffs. Och då måste vi leta efter spelare inom EU för att det ska vara möjligt. Anställningsreglerna tillåter inte att ta in halvproffs från ett land utanför EU.

ANNONS

Hoppfulla om en lösning med P-A Sääf

Hur det kommer att bli med tränarfrågan är ännu oklart. Men Lars-Erik Andersson är nästintill hundra procent säker på att det fortsatt kommer vara P-A Sääf som kommer sitta vid rodret.

- Om vi kommer att kunna ställa upp med ett lag så kommer det vara P-A (Sääf) som tränar. Han har företrädesrätt.

Kommer ni få ihop ett fullt lag?

- Man ska aldrig säga något helt säkert i dessa tider. Men jag är väl 95 procent säker på att vi kommer kunna ställa upp med ett lag.

Men om P-A Sääf kan få lika mycket betalt återstår att se.

- Det kostar ju att ta in utlandsproffs. Och någonstans måste ju pengarna komma ifrån. Här får både tränare och spelare hjälpas åt. Alla kanske inte kan få vad de önskar, säger Martin Karlsson.

P-A Sääf kommenterar situationen:

- Klubben gör så gott de kan och jag hoppas vi kan nå en lösning.

Hur ser du på att behöva gå ner i lön?

- Det är inget jag känner till och därför inget jag vill kommentera. Det är något jag får fundera på om eller när klubben tar upp det med mig.

ANNONS

Flera lag som rycker i Falkenbergs VBK:s spelare

Under den gångna säsongen hade FVBK 12 spelare i A-truppen. Förutom bröderna Gruvaeus har Zayed Mahra valt att lämna för studier i Göteborg.

Än så länge är det bara Oskar von Sydow som tecknat nytt avtal - hur det blir med de övriga sju är ännu oklart.

- Vi kommer ju ha svårt med att få ihop 12 spelare, så mycket kan jag säga. Det är såklart många konkurrenter som rycker i våra spelare samtidigt som vissa drömmer om att spela utomlands, säger Martin Karlsson.

Han fortsätter:

- Men jag är trots allt hoppfull. Nu när Oskar (von Sydow) skrivit på är jag ganska säker på att fler kommer göra samma sak. kanske redan nu i veckan.

ANNONS