Bristande information bakom Alloush-fallet

FVBK:s ordförande Peter Hultén ifrågasätter om det gick rätt till när tävlingsledningen tog beslutet om fallet Fayez Alloush. – De har satt det demokratiska systemet ur spel, säger han. Tävlingsledningen menar dock att det inte finns någon protest och att man visst informerat FVBK i förväg.

ANNONS
|

Volleyboll: Elitserien

Det är en upprörd Peter Hultén, ordförande i Falkenbergs Volleybollklubb, som sammanfattar sina synpunkter dagen efter beslutet togs om att Fayez Alloush nu räknas som internationell spelare.

Han radar upp ett par frågetecken kring själva processen.

– Jag har lusläst tävlingsbestämmelserna och när det kommer in en protest ska vi få ta del av den och få lov att komma med synpunkter.

– Så fungerar det i all juridik. Men här har man satt det demokratiska systemet ur spel när de redan verkställt beslutet, menar han.

Hultén tycker också att Svenska volleybollförbundets tävlingsledning borde ha kontaktat honom som ordförande och inte tränaren Patrick Aparicio i den här frågan.

ANNONS

Han ställer sig också frågande till att tävlingsledningen informerat FVBK via mail klockan 16.15 en fredag.

– Vad hade hänt om vi inte läst mailet?

Läs mer om Alloush här

HN når Bengt Wicksell i tävlingsledningen som bemöter FVBK.s kritik.

Han menar att det inte kommit in någon protest från en annan klubb.

– Jag tror att Peter tror att tävlingsledningen behandlat någon protest. Men det har inte hänt. Vi har inte fått in någon protest, säger han.

Så Södertelge har inte skickat in någon protest?

– De har överklagat att han betraktats som svensk, men den har vi inte behandlat ännu. Den har inkommit under själva processen.

Ni hade alltså själva koll på att Alloush fått tillfälligt uppehållstillstånd i december?

– Jag kan inte svara på hur vi fått kännedom om det men det har inte kommit via andra klubbar, säger Wicksell.

Bengt Wicksell säger inledningsvis också att tävlingsledningen varit i kontakt med Patrick Aparicio angående Alloush innan beslutet togs.

– Innan tävlingsledningen tog beslutet vill jag tro att de varit i kontakt med Patrick.

Men med tanke på hur Aparicio reagerade på fredagen så har jag svårt att tro det. Du menar alltså att han kände till det här i förväg?

ANNONS

– Då är det väl klädsamt att jag backar från det. Men jag lever i tron att någon kollega varit i kontakt med Patrick.

Wicksell erkänner att tajmingen varit dålig angående att beskedet trillade ner en fredagseftermiddag. Han medger också att beslutet varit otydligt från början.

– I oktober togs beslutet att asylsökande ska räknas som nationella spelare av medmänskliga skäl.

– I samband med det gjorde tävlingsledningen ett gigantiskt misstag; vi var inte tydliga i kommunikationen med Falkenberg att det gäller förutsatt att du har status som asylsökande.

– Det informerades inte.

FVBK kommer att lämna in en överklagan till tävlingsnämnden. Något som Bengt Wicksell välkomnar.

– Det finns en kritisk fråga; är det rätt att göra en sådan här förändring under brinnande säsong? Det är ett beslut fattat men jag ser fram emot att det här ska prövas, säger han.

ANNONS