Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Bättre än SM-guld”

Efter tio tuffa set kunde Falkenbergs VBK jubla högre än någonsin 2017.

Både Hylte/Halmstad och Falkenberg stod på fem Grand Prix-titlar var inför helgen. Nu kan Falkenberg titulera sig mesta GP-mästare efter en dramatisk femsetare i Fyrishov som slutade 3-2 (25-23, 22–25, 21–25, 25–23, 15–10)
– Det här hade jag inte väntat mig. Det här känns till och med bättre än när vi vann SM-guld för vi har många nya, unga killar i laget. Förra året visste vi att vi hade ett lag som kunde vinna, det här var mer oväntat och gör att det känns bättre, utbrister Pedro Mendes som var tvungen att göra segerintervjun sittandes på grund av onda knän.
Men lite smärta var det nog värt för en ny Grand Prix-buckla, klubbens andra raka och sjätte totalt. Men titeln som bärgades i Uppsala, där Grand Prix avgjordes i år och så ska göras även nästa år, var av helt annat slag än den i Katrineholm i fjol.
– Det är ofattbart. Jag tror inte ett fjärdeseedat lag vunnit Grand Prix någonsin. Jag har fortfarande inte landat och kommer nog ha ett leende på bussen hela vägen hem och det kommer vara kvar när jag vaknar i morgon, sade en stolt Falkenbergstränare i Patrick Aparicio.

Falkenberg, som i lördagens semifinal hade skrällvunnit med 3-2 mot Linköping, tog initiativet direkt i Fyrishovs A-hall och vann första set med 25–23 efter att ha varit i ledning från 5–4. Återigen var det starkt servande som visade vägen.
Hylte/Halmstad, som redan vunnit två derbyn i år, var finalfavorit och visade varför i set två och tre. Spikern Viktor Lindberg var glödhet och dunkade in poäng efter poäng. Totalt blev det 25 poäng, en färre än lagkamraten Alexandro Luna som FVBK trots allt lyckades tygla rätt bra under stora perioder.
Vid 9–5 i H/H-favör i fjärde set såg det tungt ut för de blåklädda men Falkenberg skulle komma tillbaka och var i ledning redan vid 13–12. Den släppte man aldrig och setet vanns med 25-23.
Skiljesetet var jämnt och tajt fram till 6–6, därefter ryckte Falkenberg efter bland annat ett tveksamt domslut och en anfallsmiss från Luna. Samtidigt klev Jean Prado Silva fram med flera viktiga poäng och plötsligt var det 13–8, som blev 15–10.

Silva blev poängbäst med 21 poäng varav två serveess. Det var dock tre ess färre än Fayez Alloush som gjorde 15 poäng totalt.
– Det är inte enkelt att slå det här laget. De har riktigt bra spelare, seriens bästa passare i Dardan Lushtaku och seriens bästa spiker i Sandro (Luna) men vi kom hit för att fajtas och visa alla här vad vi kan. Och vi lyckades, säger Alloush med ett stort leende. 
Falkenberg vill dock inte slå sig allt för mycket på bröstet inför fortsättningen.
– Hylte/Halmstad är en stor rival och de är aspiranter till SM-guldet. Det här betyder inte att vi kommer slå dem igen, men vi slog dem i dag och det är vi väldigt glada för, påpekar Mendes.

Läs mer om volleyboll här

Fler lokala sportnyheter hittar du här