Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den mest berömda straffräddningen i svensk fotbollshistoria. Thomas Ravelli tar Sverige till semifinal i fotbolls-VM 1994.

VM: Klassiska straffläggningar vi minns

Nu inleds VM-slutspelet med lördagens åttondelsfinaler. Då är det slut på oavgjorda matcher. Sedan 1982 har 26 matcher i VM-historien fått avgöras med straffläggning. Tyskland är bäst och har aldrig förlorat en straffläggning i VM. Men det har de inte så mycket för i år. Här är de mest berömda tillfällena.

+ 1982 - semifinal: Tyskland–Frankrike 8–7, 3–3 efter förlängning.

Första straffavgörandet någonsin i en av VM-historiens mest dramatiska matcher. Tyske Liberon Uli Stielike blir först med att bränna en straff, men får jubla ändå sedan Didier Six och Maxime Bossis missat sina för Frankrike.

+ 1986 - kvartsfinal: Frankrike–Brasilien 5–4, 1–1 efter förlängning.

Revansch för Frankrike i en straffläggning där stjärnor som Brasiliens Socrates och Frankrikes Michel Platini missar sina straffar. Franske målvakten Joel Bats blir hjälte.

+ 1990 - semifinal: Tyskland–England 5–4, 1–1 efter förlängning.

Tyskland sätter alla sina, medan engelsmännens Stuart Pearce och Chris Waddle blir syndabockar och myten startar om att engelsmän inte kan vinna straffläggningar.

+ 1994 - kvartsfinal: Sverige–Rumänien 7–6, 2–2 efter förlängning.

Matchen alla svenskar har ett förhållande till. Håkan Mild inleder med att missa sin straff, men Thomas Ravelli räddar två rumänska och sedan är han "köng" efter Sveriges enda straffläggning i VM-sammanhang.

+ 1994 – final: Brasilien–Italien 3–2, 0–0 efter förlängning.

Den första VM-finalen som avgörs på straffar. Italiens två största stjärnor, skadade backgiganten Franco Baresi och anfallsdirigenten Roberto Baggio, missar.

+ 2006 - åttondelsfinal: Ukraina–Schweiz 3–0, 0–0 efter förlängning.

Tidernas sämsta straffläggning. Schweiz bränner alla sina straffar och är därmed utslagna.

+ 2006 - kvartsfinal: Portugal–England 3–1, 0–0 efter förlängning.

Frank Lampard, Steven Gerrard och Jamie Carragher missar alla sina straffar och därmed är England sämst genom tiderna. De har förlorat alla sina tre straffläggningar i VM-sammanhang.

+ 2006 - final: Italien–Frankrike 6–4, 1–1 efter förlängning.

Backen Fabio Grosso sätter avgörande målet för Italien i den andra VM-finalen som avgörs på straffar. Frankrike saknar ordinarie straffskytten Zinedine Zidane som strax innan blivit utvisad.

+ 2014 - kvartsfinal: Nederländerna–Costa Rica, 4–3, 0–0 efter förlängning.

Strax innan straffläggningen gör Nederländernas förbundskapten van Gaal ett unikt taktiskt drag i VM-historien. Han byter in straffspecialisten Tim Krul i mål och han räddar två av costaricanernas straffar.