Det var 15 år sedan Maria Brandin vann ett guld åt Sverige i rodd – nu har det hänt igen. Frida Svensson från Falkenberg är ny världsmästarinna.
Bilderna är från Svenska Roddförbundet.
Det var 15 år sedan Maria Brandin vann ett guld åt Sverige i rodd – nu har det hänt igen. Frida Svensson från Falkenberg är ny världsmästarinna. Bilderna är från Svenska Roddförbundet.

VM-guld i rodd till Frida Svensson

Den lilla tjejen har blivit störst. Frida Svensson skrällde och tog VM-guld i damernas singelsculler vid mästerskapen i Nya Zeeland.

ANNONS
|

Det är förstås hennes – hittills – största triumf. För fyra år sedan blev det ett brons vid VM i Easton, utanför London.

– Det är många år av träning som nu gav resultat, sa Frida, några timmar efter målgång. Och jag har många att tacka för medaljen. Min tränare Johan Flodin, familjen som hela tiden ställt upp och många många fler.

När vi når henne på tränare Flodins mobiltelefon är det stillsamt firande med champagne i glasen.

– Johan plockade fram två flaskor från någonstans, skrattade Frida. Nu njuter jag bara av läget.

Frida Svensson tog ledningen redan från start i finalen som avgjordes klockan 15.30 lokal tid på Lake Karapiro i Nya Zeeland. När det var några hundra meter kvar minskade avståndet, och hon jagades av framför allt Ekaterina Karsten från Vitryssland och hemmahoppet Emma Twigg från Nya Zeeland. Vinnartiden för Frida Svensson blev 7.47.61, 18 hundradelar före Ekaterina Karsten och 2.03 sekunder före Emma Twigg.


ANNONS

Finalen i damernas singelsculler blev en sagolik triumf för Frida.


– Tanken var att gå ut snabbt och dra hårt, berättade Frida. Jag tog helt enkelt chansen och det höll.

Hon har briljerat med riktigt snabba starter under VM och det fungerade även i finalen.

– Jag var helt stum de sista tvåhundra meterna, berättade hon. Vitryskan kom ganska starkt på slutet. Men jag orkade hålla undan.

Frida blev den första att slå Ekaterina Karsten sedan OS i Peking 2008. Och för Falkenbergsroddaren var det första gången någonsin som hon var före Karsten i mål.

Redan vid försöksloppet gav Frida Svensson en föraning om vad som komma skulle. Då vann hon ett jämnt race mot Nya Zeelands Emma Twigg. Sedan följde hon upp med att vara etta i sin semifinal och så toppade hon med finalen.

– Tre segrar på tre VM-lopp, det har Frida aldrig mäktat med tidigare, poängterade tränaren Johan Flodin.

Faktum är att Frida aldrig vunnit något VM-heat tidigare. Nu klippte hon till med tre på raken…

Det där med den lilla tjejen, det får Frida utveckla:

– Jag har alltid ansetts som den lilla tjejen i startfältet, den som egentligen inte ska ha någon chans, berättar hon.

ANNONS

Och minst är hon, men nu också störst och bäst!

ANNONS