Petra Vlhova skriker ut sin glädje efter VM-guldet i storslalom.
Petra Vlhova skriker ut sin glädje efter VM-guldet i storslalom.

Vlhova historisk slovakisk VM-vinnare

Slovakien hade aldrig tagit ett alpint VM-guld. Det ändrade Petra Vlhova på – och snuvade suveränen Mikael Shiffrin på den ädlaste medaljen i storslalomen. Shiffrin fick nöja sig med bronset bakom tyskan Viktoria Rebensburg. Samtidigt körde Sara Hector upp sig till sjunde plats.

ANNONS
|

Shiffrin kom till Åre som regerande olympisk guldmedaljör i disciplinen och hon har fortsatt att dominera i grenen under vinterns världscup.

Amerikanskan satte sig i en ovanlig sits, utanför de tre bästa som hon var efter det första åket. Hon var 0,44 sekunder bakom Rebensburg, OS-vinnare i Vancouver 2010 och hade även Vlhova och norskan Ragnhild Mowinckel att passera för att nå pallen.

Shiffrin fyra i första

Shiffrin tog ledningen i andra – och då återstod bara att vänta på vad Mowinckel, Vlhova och Rebensburg skulle hitta på. Mowinckel var tolv hundradelar bakom och Shiffrins medalj var säkrad. Minst brons. Vlhova stod på tur – och kom in 38 hundradelar snabbare.

ANNONS

Tyskt eller slovakiskt guld?

Rebensburg tappade och med 14 hundradelar missade hon guldet till Vlhova.

- Det här betyder oerhört mycket, men jag har svårt att beskriva mina känslor. Vi är ett litet lag från ett litet land men jag gjorde det och jag är bäst i världen, säger Petra Vlhova till SVT.

Hector sjua

Sara Hector, svenskt hopp efter femteplatsen i Maribor i VM-genrepet, summerade det tveksamma första åket och den delade 15:e-platsen med den träffsäkra analysen:

- Jag tycker att jag gjorde ett bra åk, men det gick ju inte så fort.

Snabbare gick det i andra, när Hector fick upp tempot, hittade rytmen och klättrade stadigt uppåt i resultatlistan till en slutlig sjundeplats, 1,94 bakom Vlhova.

- Det var så häftigt att komma i mål med det här jublet, det var det häftigaste jag gjort i mitt liv, säger Hector vars tid var det andra åkets tredje bästa.

ANNONS

Ger motivation

Sjundeplatsen är också hennes främsta i ett mästerskap och den svenska truppens toppnotering hittills i VM i Åre.

- Jag är verkligen glad över andra åket. Det ger mig motivation att jobba så hårt som det krävs för att ligga i toppen. Ett sånt här resultat ger avkastning.

TT: Hur ska du göra för att ta det sista, svåra steget?

- Det handlar om att träna på målmedvetet, mycket mer än så kan man inte göra.

Hector klev dessutom förbi Frida Hansdotter – tolva efter första åket – med marginal. Några misstag här och där kostade för Hansdotter, som kom elva.

- Det var helt okej, men det är klart att jag hade velat mera. Jag har varit stabil runt plats 10 mest hela säsongen och det visar att jag tagit ett snäpp, säger Hansdotter.

ANNONS

Fick känna på snön

Hennes stora nummer och tänkta stora dag är på lördag, i den avslutande slalomen.

- Jag längtar verkligen till lördag. Det är härligt att komma ned här i målområdet och känna jublet. Och jag har fått känna på backen, säger hon.

VM-debutanten Ylva Stålnacke, 22:a efter det första åket, kom in på 14:e plats, 2,61 sekunder efter Vlhova. Stålnacke var – med all rätt – strålande glad. En minst sagt oväntad utveckling. För mindre än två månader sedan var hon nära att ge upp säsongen när resultaten uteblev.

- En stor dag i min karriär. Jag åkte bra och när man kommer i mål med den här publiken kan man inte vara annat än glad.

TT: En ganska stor scenförändring jämfört med i höstas?

- Ja, det var mörkt fram till Courchevel men där vände det. Det här betyder så extremt mycket för mig. Det är det här jag älskar och brinner för, att komma i mål och göra resultat. Jag får rysningar i hela kroppen och är jätteglad, säger Stålnacke.

ANNONS
TT

Fakta: Petra Vlhova

Född: 13 juni 1995.

Bor: Liptovsky Mikulas, Slovakien.

Skidor: Rossignol.

Pjäxor: Rossignol.

Segrar i världscupen: 8.

Topp 3 i världscupen: 22.

Första världscupsegern: 13 december 2015 i Åres slalom.

VM-medaljer: Guld i storslalom och silver i kombination 2019, silver i lag 2017.

Aktuell: Tog sitt och Slovakiens första alpina VM-guld när hon vann storslalomen före Viktoria Rebensburg och Mikaela Shiffrin.

ANNONS