Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Eidevall är tillbaka som tränare i Rosengård. Säsongen 2013 förde han Malmöklubben till SM-guld och utsågs till Årets tränare.

"Vi ska spela Sveriges snabbaste fotboll"

Utrymmet för att misslyckas är inte stort, säger sportchefen Therese Sjögran. Efter två raka guldmissar tar Rosengård tillbaka Jonas Eidevall – guldtränaren från 2013.

Sportchefen Therese Sjögran, som hade Jonas Eidevall som tränare senast det begav sig, sätter hård press på framför allt sig själv när Rosengårds efterträdare till sparkade dansken Jack Majgaard Jensen presenteras.

- Det känns inte som att jag har så stort utrymme att misslyckas med fler saker, säger den tidigare landslagsspelaren Sjögran innan hon utvecklade sitt resonemang.

- Vi har inte vunnit två år i rad och vi vill ju vinna. Därför är inte utrymmet så stort.

Blivit bättre på mycket

Resultaten är en av få saker som en tränare inte kan påverka, menar den nye tränaren. Eidevall, som förde dåvarande LDB Malmö till SM-guld 2013 och blev utsedd till Årets tränare, har dock klart för sig vilken typ av fotboll han anser är vägvinnande.

- Vi ska spela Sveriges snabbaste fotboll nästa år. Det handlar inte om att vi ska kasta iväg bollen. Det är kontrollerat när vi har bollen i anfallsspel, men vårt passningsspel ska vara snabbt så att motståndaren hela tiden är i tidsnöd i sitt försvarsspel.

Han lämnade klubben sommaren 2014 och har sedan dess inte varit huvudtränare för något lag. Först var han assisterande tränare åt just Majgaard Jensen i danska Lyngby (de hade samma roller även i Lunds BK). De två senaste säsongerna har han haft olika roller i superettanklubben Helsingborg.

- Jag har blivit bättre på mycket. Det är lättare i roller som inte är huvudtränare att inte bli förblindad av de känslor man känner med förväntan på resultat eller resultatmässiga utfall inom fotbollen. Det är lättare som assisterande tränare eller i andra roller att kunna analysera saker och ting lite mer objektivt.

"Parallell process"

TT: Du blir kvar i Helsingborg året ut, men är du redan nu involverad i Rosengårds spelarvärvningar och hur truppen ska se ut?

- Jag kommer ju kontinuerligt ha en dialog med Therese (Sjögran, sportchefen) om hur spelartruppen ser ut till 2018. Där hon frågar om mina synpunkter och åsikter. Så absolut kommer det att vara en parallell process under november–december, säger Jonas Eidevall.

Malin Levenstad fortsätter som huvudtränare säsongen ut och blir nästa säsong återigen assisterande tränare i Rosengård.