Volontärer i arbete inför kombinationen i Åre i måndags.
Volontärer i arbete inför kombinationen i Åre i måndags.

Vatten och salt ska göra strösockret till is

Ösregn, plusgrader och varning för stormbyar. Vädret har ställt till det för alpina VM i Åre. Men prognosen – och 20 ton salt – gör att tävlingschefen Hans Olsson är lugn trots allt.

ANNONS
|

Skidåkning är en utomhussport. Men vädret som drabbat Åre de senaste två veckorna har kanske varit i extremaste laget. Både snö och dimma har ställt till med problem och nu har SMHI dessutom utfärdat en klass 1-varning för stormbyar över Jämtland till på lördag.

Enligt Niklas Carlsson, vd för Åre-VM, bör de hårda vindarna dock inte vara något hot mot tävlingarna. I nödfall kan två tävlingar köras samma dag om det behövs.

- Det är plan B. Men jag tror att vi har stora förutsättningar att klara de sista fyra grenarna som planerat, säger Carlsson till TT.

ANNONS

- Prognosen är lite svår att läsa, men vi tar en dag i taget.

Blev strösocker

Det ösregnade i Åre under onsdagen och prognosen inför damernas storslalom på torsdagen är temperaturer omkring 7 plusgrader.

Det låter inte som särskilt bra förutsättningar för ett alpint VM. Särskilt inte om snön i damernas storslalombacke är som "strösocker", som Hans Olsson beskrivit den tidigare.

Samtidigt är mildvädret kanske det bästa som kunde hända för underlaget.

- Runt noll grader är det svåra, när inte snön fryser och saltet inte biter, säger Hans Olsson.

20 ton salt

Under tisdagskvällen kom oroande rapporter om skicket på backen där bland andra Frida Hansdotter ska tävla om storslalommedaljer på torsdagen.

Delar av backen revs upp med pistmaskiner och vattnades natten till i måndags. Tanken var att pisten skulle bli stenhård inför herrarnas kombinationsslalom i måndags.

Men eftersom temperaturen steg blev underlaget i stället sämre. Som strösocker, helt enkelt, och kritiken lät inte vänta på sig.

ANNONS

Planen för backen är nu att salta – arrangörerna bunkrade upp med 20 ton salt inför mästerskapet – vilket bör ordna ett hårt och fint underlag redan till storslalomen, hoppas Olsson.

- Det var inte vad vi hade önskat, även om beslutet var grundat på väder och fakta, säger han.

- Men backen är inte förstörd och med vatten och salt kommer det förhoppningsvis att bli jättebra förhållanden där.

TT

Fakta: Resten av VM

Så här ser resten av VM-programmet ut:

Torsdag: 14.15/17.45, storslalom damer.

Fredag: 14.15/17.45, storslalom herrar.

Lördag: 11.00/14.30, slalom damer.

Söndag: 11.00/14.30, slalom herrar.

ANNONS