Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En slipad Joel Lundqvist tar inte OS-spel för givet, utan siktar på att göra en vass insats i Channel One Cup. Här får han hjälp med skridskorna av materialförvaltaren Anders Weiderstål.

Vasst genrep ska ta guldkaptenen till OS

Det är bara sju månader sedan han stod med glädjetårar i ögonen tillsammans med brorsan och firade sitt tredje VM-guld. Men tro inte att Joel Lundqvist, 35, tar OS-spel som givet:

Lagkaptenen från den guldkantade VM-turneringen i Köln gör i OS-genrepet Channel One Cup sin första landslagsturnering för säsongen.

Hösten har inte varit den bästa för Lundqvist (två mål och tio poäng) och hans Frölunda (tabellsexa), men förbundskaptenen Rikard Grönborg uttryckte uttagningen med att "det är dags för honom att komma in och dra loket".

Så förväntningarna är högt ställda på 35-åringen:

- Jag trivs med rollen som jag haft i landslaget i alla år, att försöka jobba hårt för laget, vinna tekningar och köra det fysiska spelet. Självklart är det kul om "Grönis" vill se det på det viset, jag vill komma hit och bidra, säger han.

"Härlig känsla"

I VM-laget vimlade det av NHL-stjärnor, men trots att de inte är med nu ser han ändå sig själv i samma roll som tidigare, den defensiva.

- Absolut, det är offensivt väldigt skickliga spelare här som är toppspelare i Europa. Jag vet min roll och varför jag är här. Sedan vill man självklart vara med och försöka sätta någon puck också, men det är inte därför jag är uttagen.

TT: Får du minnesbilder från VM när du nu är tillbaka?

- Nej, det kan jag inte säga. Minns man tillbaka så är det en härlig känsla, men det är inget jag associerar till nu. Det är nya mål.

I Köln i maj firade han VM-guld med tvillingbrorsan och målvaktskungen Henrik, som också har ett OS-guld från Turin 2006.

Stjärnmöte

Men trots sin rutin och sina tre VM-guld på fickan tänker inte Joel Lundqvist på Pyeongchang och en sen OS-debut.

- Nej, och det är helt ärligt. Det är lång väg kvar och det kan hända så mycket under en säsong. Man ska prestera bra och man har det inte i egna händer, utan det beror på hur landslagsledningen vill formera laget och vilka de vill ha. Man får fokusera på de här tre matcherna och visa på träningarna att man vill vara med. Det är bara att gå ut och köra, säger han.

Tre Kronor möter ett stjärnspäckat Ryssland i första matchen på torsdagskvällen. Där finns toppnamn som Ilja Kovaltjuk, Pavel Datsiuk och Vegasdumpade Vadim Sjipatjov. För att ta några exempel. Det skulle kunna vara en potentiell OS-final, med enda skillnaden att det framme i februari inte heter Ryssland utan OAR (Olympic Athletes from Russia).

- De kommer "all in" med allt vad de kan, det är i Moskva och OS närmar sig. Så det är klart att det blir en häftig utmaning, säger Lundqvist.