Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SM-guld. På frågan vem Amanda Ericsson är svarar hon: "Jag är den som går hem sist från stallet." I går gav hennes ambitiösa inställning resultat.

Varbergskan skrällde i första mästerskapet

Amanda Ericsson, 29, gjorde sitt allra första mästerskap – och som hon gjorde det. SM-guld direkt.

- Jag har redan hunnit gråta massor. Dels för att jag är sådan som gråter, dels för att jag är så himla glad, förklarade hon när hon kom till presskonferensen med guldhjälm på huvudet.

Amanda Ericsson är från Varberg, bor i Glommen och rider för Halmstads Fältrittklubb. Hon har under åren tävlat med framgång men att hon skulle vinna i sitt första SM var otippat.

- Men det har hänt en del med både mig och min häst Crimson bara under det senast året. Utvecklingen har gått snabbt, säger hon.

Redan i torsdagens kval gjorde ekipaget väldigt bra från sig.

- På fredagsmorgonen kände jag att han fortfarande var full av energi, så det var bara att köra.

Och som de gjorde det.

Den ena favoriten efter den andra föll i från och till slut var det bara Amanda Ericsson och Johan Lundh från Lidköping som hade nollat båda dagarna.

Amanda inledde avgörandet och fick till en snabb och kontrollerad ritt – även om bommen darrade på sista hindret.

- Jag märkte det och tänkte att nej, nu är det kört, men det hela gick vägen, säger Amanada Ericksson, jublande glad.

Pressen låg på Johan Lundh som rev och fick nöja sig med silvret.

- Inte mycket att snacka om. För att matcha Amandas tid chansade jag genom att trycka på lite extra och då kan det gå så som de gick, förklarade han.

Vinnaren Amanda Ericksson beskriver sig som en ryttare som börjat längst ner och jobbat sig upp.

- Jag började i ridskola när jag var sex år, men att jag skulle få en egen häst var det aldrig frågan om. Det gjorde å andra sida att jag fick rida olika sorters hästar – och lärde mig mycket den vägen.

I dag jobbbar hon som beridare och utbildare på ett stuteri i Kattvik utanför Båstad. Arbetsgivaren äger den tioåriga valacken som hon jobbat med några år. Bland hennes mentorer finns bland andra förbundskaptenen Sylve Söderstrand.

- Jag hoppas förstås på fortsatt utveckling, säger Amanda Ericsson som på söndagride Grand Prix i Borås, Vinner hon även den utlöses Bonusmiljonen och hon kan åka söderut med närmare 1,3 miljoner.

- Inte klokt. Hindren ligger på 1.55. Så högt har Crimson aldrig hoppat.

Lär mer om Falkenbergs FF här