Olivia Bergström (till höger) och Lovisa Karlsson på VM i Enoshima sommaren 2019
Olivia Bergström (till höger) och Lovisa Karlsson på VM i Enoshima sommaren 2019 Bild: Junichi Hirai

Varbergsbon klar för OS - om SOK ger klartecken

Nu är det klart att Sverige har en nationsplats även i 470 dam till OS i Tokyo. En varbergsbo ligger bra till för att få platsen. - Det här beskedet förändrar inget för oss just nu, säger Lovisa Karlsson.

ANNONS
|

Det är sjätte grenen där Sverige är kvalificerat för sommarens OS-seglingar. Men fortfarande återstår att Sveriges Olympiska kommitté (SOK) ska ge klartecken för en svensk besättning i Tokyo-OS.

- Sverige har varit första reserv och när Nya Zeeland nu tackat nej till sin plats i Tokyo så går den till oss. Men vi behöver något eller några tävlingsresultat som visar att vi kan vara med och slåss i en final på OS, innan vi kan vara säkra på att vi får skicka en besättning i grenen, säger förbundskapten Magnus Grävare i ett pressmeddelande.

I Sverige idag är Olivia Bergström/Lovisa Karlsson, GKSS, i särklass bäst i klassen och skulle SOK ge en svensk besättning en OS-biljett i 470 dam så blir det Olivia och Lovisa som åker. Första chansen att visa att de duger får de i början av mars då VM i 470 ska avgöras i Vilamoura, Portugal.

ANNONS

- Det här beskedet förändrar inget för oss just nu. Vi har haft siktet inställt på OS i flera år och vi kör på som planerat, säger Lovisa Karlsson och fortsätter:

- Närmast är det VM i Portugal om en månad och vi åker dit om några dagar för att förbereda oss. Sedan kommer vi att få ytterligare chanser att kvala in till OS om det skulle behövas. Vi har EM i 470 under våren och världscupen i Hyéres och Kieler Woche…

Under 2020 har Lovisa och Olivia tränat hårt och mycket. Men bortsett från några mindre tävlingar så är för-OS i Japan i augusti 2019 deras senaste större tävling.

- Men i höst och vinter har vi varit ute och tränat mycket och vi har kört mot 15–20 starka besättningar, bland annat de fyra bästa på världsrankingen. Så vi vet att vi har utvecklats och tagit stora kliv på många områden, inte minst vad det gäller strategi och taktik, säger Lovisa som är skriven i Göteborg men när hon är hemma i Sverige så bor hon i Varberg hos sambon Joakim Lindner.

Sedan tidigare är fyra svenska besättningar klara för OS i Tokyo. Det är Anton Dahlberg/Fredrik Bergström i 470, Max Salminen, Finnjolle, Josefin Olsson Laser Radial och Jesper Stålheim, Laser.

ANNONS
ANNONS