Varbergs motorklubb ska locka fler tjejer – genom separata läger

En övervägande del av motorsporternas utövare är killar. Varbergs motorklubb vill förändra den verkligheten genom att anordna nya motocrossläger – för enbart tjejer.
– Vi är något riktigt bra på spåren, säger Charlotte Larsson, klubbens ordförande.

ANNONS
|

I slutet av september hölls det första lägret, som en del av Varbergs motorklubbs nya inkluderingssatsning, och det visade sig bli ett framgångsrikt pilotprojekt.

17 tjejer från olika delar av Västsverige samlades på Annebergs motorbana i Varberg, för att åka motocross och lära känna varandra.

– Det var alldeles lysande, oerhört roligt. Vi som ligger bakom det här gick bara runt och log hela tiden under helgen, säger ordföranden Charlotte Larsson.

Vilka förväntningar hade ni inför lägret?

– Vi hade ingen aning hur lyckat det skulle bli, så vi var ganska ödmjuka. Men det blev väldigt lyckat.

– Vi fick till och med flera mammor att testa på att köra, det var häftigt. Även jag fick gjort mina allra första varv på banan, vilket var på tiden.

ANNONS

”En rejäl uppförsbacke”

Vidare berättar Charlotte Larsson att det finns en strävan i klubben om att försöka nå jämställdhet, vilket till stor del är bakgrunden till initiativet.

– Vår sport har en rejäl uppförsbacke, även om intresset har ökat jättemycket. Men för att hitta vägar så att ännu fler börjar med motocross kläcktes denna idén. Då startade jag, Sofie Axelsson och vår SM-åkare Emelie Andersson arbetet direkt.

Den sistnämnda är precis som ordföranden väldigt nöjd med det genomförda lägret.

– Det var hur kul som helst, och det är otroligt viktigt att ordna separata träningar för att få in så många som möjligt i sporten. Alla ska känna sig välkomna, säger Emelie Andersson, som även var tränare under lägret.

Tidigare i år bröt SM-åkaren foten och efter det passade hon på att utbilda sig till tränare, vilket hon tror är en stor nytta för den egna motocrossatsningen.

– Det är väldigt kul att se hur alla utvecklas, och jag själv får upp ögonen för saker som jag inte tänkt på tidigare. Deltagarna inflikar hela tiden med synpunkter kring teknik och så vidare.

Vill synas mer

Charlotte Larsson betonar vilken stor tillgång Emelie Andersson är för klubben och det pågående projektet att locka fler tjejer till sporten.

ANNONS

– Det är viktigt att vi har en stark förebild som är tjej. Vi är oerhört tacksamma att vi har henne.

Därtill poängterar ordföranden hur viktigt det är att nå ut med mer information för att uppnå framgång med inkluderingen.

– Generellt är det för dåligt med information, och det är i den änden vi måste börja. Vi behöver synas mer så att tjejer hittar till oss, och vi är på rätt väg i klubben då vi har många starka kvinnor som tar plats just nu. Både i styrelsen och olika kommittéer.

Fler läger i framtiden

Efter att det inledande lägret visat sig bli en succé, har Varbergs motorklubb nu fått vind i seglen när det gäller den nya satsningen.

– Det gick så himla bra att detta är något som vi kommer fortsätta med. Vi planerar redan för ett liknande läger under försäsongen till våren, och vi fick applåder när vi tog upp det för tjejerna, berättar ordföranden.

Är det något som ni vill göra annorlunda då?

– Man ska ju aldrig känna sig helt nöjd. Vi kommer nog utgå från samma modell och sedan addera någonting, till exempel ”prova-på”. Men vi är något riktigt bra på spåren.

ANNONS