Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Varbergs BTK skriver ny historia

Sveriges mesta mästarlag i bordtennis på damsidan är tillbaka. Varbergs BTK återuppstår och går direkt in i division 1.– Klubbens ambition är att vi ska till Pingisligan, säger Kajsa Eriksson.

Det finns få föreningar i svensk bordtennishistoria som är i närheten av den digra berättelse som VBTK noterade under storhetstiden. Under 1970- och 80-talen erövrade Varberg BTK 13 SM-tecken i lag. Klubben dominerade och alla visste under en lång period vilket lag som var orubbligt.

Men så försvann Varberg från högsta serien, mest beroende på risig ekonomi. Spelare hämtades från olika hörn och laget levde till slut ett konstgjort liv.

Nu är laget nytt, fräscht och ombyggt. Caroline Wersäll bor i Varberg. Tvååkertjejen Kajsa Eriksson spelar i sin hemkommun för första gången sedan hon flyttade från Tvååkers BTK. Dessutom finns de egna förmågorna Karin Lomander och Olivia Karlsson i laget. Dessutom finns Marie Olsson och Alina Franck i laget.

Ni kanske saknar ett namn som alltid har förknippats med VBTK? Ni kanske minns att Sveriges främsta bordtennisspelare genom tiderna. Nej, Ann-Christin Hellman är inte med längre. Kvinnan som spöade upp dåtidens yngre, lovande tjejer. Det var generande för de som satsade, men det var kanske främst ett tecken på hur bra Ann-Christin var.

Nu säger Ann-Christin, som släppt pingisen:

– Vad kul att laget ska starta igen.

Hellman har fortfarande kontakten med gamla spelare, som Sachiko Yokota. Hon var naturligtvis på pingis-VM som spelades i Halmstad i våras.

Nu ska det bli kul med bordtennis igen i stan.

– Det behövs ett förebilder för att bygga upp det här med yngre spelare, säger Caroline Wersäll.

Kommande helg spelas första sammandraget i division 1 södra, som numera är den tredje nivån inom svensk bordtennis. I serien återfinns Bergkvara, Råå, Linné/Partille, Våxtorp samt reservlag till Åsa, Lyckeby och Eslöv.

Det finns ingen annan tanke än spel på den här nivån ska bli mer än ettårig.

Alla har en naturlig anknytning till klubben. Karin Lomander är fostrad i Varberg sedan hon var sex år. Hon har varit "lånad" till Åsa och Falkenberg. Tyvärr lider hon av diskbråck.

– Det har inte gått så bra hittills, men vi får se hur det går. Olivia Karlsson har spelat i VBTK i sex år, sedan hon flyttade hit med föräldrarna från USA.

Kajsa Anderson hette en tjej som utvecklades i Tvååkers BTK. I ungdomen flyttade hon först till Halmstad och sen till Helsingborg när hon var 17. Nu hittar vi samma tjej Kajsa Eriksson som ungdomsledare i Varberg.

Caroline Wersäll kom till Varberg för fyra år sedan med mannen Adam som är bekant från VBTK:s herrlag. Hon har spelat för Ängby, pingisens stora plantskola i Stockholm.

Caroline har spelat mycket i landslaget. De senaste tre åren har Caroline född två barn. Hon har mellan varven hunnit med att lira pingis i herrlaget.

– Jag har spelat i pingisligan hela tiden och jag tror att vi kan komma dit.

Söderettan spelas i fyra sammandrag under vintern. 9 mars gästspelar serien i Varberg.

Se där, ja. Varbergs Bordtennisklubbs damlag har återuppstått efter en lång vila. Här är fyra av de sex tjejerna som bildar VBTK anno 2018/19: Karin Lomander, Caroline Wersäll, Kajsa Eriksson och Olivia Karlsson. Marie Olsson och Alina Franck kunde inte vara med vid fototillfället.

Nya dräkter väntar den här säsongen. Varbergs BTK spelar i svarta tröja och kjol. "Ska vi ha kjol?" frågar någon när den nya klubbdräkten packas upp.

Varbergs bordtennisklubb

Svenska mästerskapstitlar, lag: 13:

1974-85 och 1988.

...individuellt, totalt 11:

Ann-Christin Hellman (1974-78, 80, 82 och 83), Maya Halling (1947, 1950), Marie Lindblad (1979).

Damdubbel, totalt 3:

1975 (Hellman/Birgitta Olsson), 1978-80 (Hellman/Lindblad).

Mixed, totalt 6:

1947 (Kurt Persson/Maya Halling – tidernas första SM i miexed. 1975 (Bo Persson, Sölvesborg/Birgitta Olsson), 1976-77: Stellan Bengtsson, Falkenberg/Hellman. 1979-80: Stellan Bengtsson/Eva Strömvall.

Säsonger i högsta serien:

26 (1973-98).

Lär mer om Falkenbergs FF här