Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varbergs Bois match mot IFK Göteborg blev avbruten efter knallskott

Efter att ett knallskott smällt strax intill fotografer avbröts matchen mellan IFK Göteborg och Varbergs Bois i 20 minuter. Det slutade med att två fotografer skadades lindrigt och att en polisanmälan upprättades.
– Jag såg att det kom vita tomtebloss-gnistor nära mig på min högra sida. Och så small det bara! Det var rätt otäckt, berättar en av fotograferna.

Knallskottet kastades in på plan i 77:e minuten vid ställningen 1-1 på Gamla Ullevi. Domaren avbröt omedelbart matchen mellan Blåvitt och Varberg. Sedan fick spelarna gå in i omklädningsrummen.

Därefter hölls ett matchmöte, för att diskutera om matchen skulle återupptas. Under tiden undersökte vakter och säkerhetspersonal läktaren ovanför Varbergsklacken.

Ungefär tio minuter efter avbrottet meddelade speakern att matchen kunde återupptas igen och det blev till slut en 20 minuters fördröjning på matchen.

Två fotografer skadades i och med knallskottet. GP har pratat med en av dem, som bevakade IFK Göteborg-matchen för TT:s räkning. Han hörde ett väsande ljud och förstod först inte var det kom i från.

– Jag satt och hukade lite och såg jag att det kom vita tomtebloss-gnistor nära mig på min högra sida. Och så small det bara! Det var rätt otäckt, berättar han.

Fotografen fick direkt problem med hörseln.

–Sen fick jag direkt ett jäkla kraftigt örontjut. Som tinnitus.

Fotografen är en av de mer rutinerade som bevakar fotboll på regelbunden basis – och han brukar ibland skydda sina öron.

– Jag har haft öronproppar, men det brukar vara mer när det är så kallade högriskmatcher. Då är man kanske lite mer beredd på att det ska hända. Man tänker kanske inte att det ska hända när IFK Göteborg möter Varberg.

TT-fotografen är också irriterad på person som kastade knallskottet från läktaren.

– Hur fan kan man kasta ner något därifrån? Du har knappt någon vinkel alls, du ser inte var den hamnar. Där nere är det fotografer, folk från räddningstjänsten, bollkallar, alla möjliga funktionärer – och alla kan få det på sig.

Polisanmält händelsen

Matchdelegaten Johan Gunnebo berättade vad som hänt när spelarna återvände till planen efter det 20 minuter långa avbrottet. Efter matchen meddelade han att det inte var funktionärer, utan just två fotografer som varit intill smällen.

IFK Göteborgs säkerhetschef, Mike Sahlénius, kunde berätta att han pratat med båda fotograferna och tagit vidare ärendet med polisen.

– Det är ingen gripen, men vi har ett gott utredningsläge. Två fotografer är lindrigt skadade. De har kunnat fortsätta jobba, men har ändå känt ett obehag och en hörselproblematik, säger Mike Sahlénius.

– Jag har upprättat en polisanmälan och lämnat uppgifterna till polisen också, fortsätter han.

Han beskriver att de har ett gemensamt utredningsmaterial med polisen, men inte gripit någon i nuläget.

Uppgifter: Tre personer inblandade

Enligt uppgifter till Gunnebo handlar det om tre personer som varit inblandade i händelsen, varav en kastade knallskottet.

– Sen är det ju andrahandsuppgifter man får hela tiden, men det var uppgiften jag fick i alla fall, säger Johan Gunnebo.

I presskonferensen efter matchen fick Mikael Stahre säga sitt om det hela.

– Det finns inget positivt med det här. Vill någon sabba något, är det svårt att få bort varenda sak. Det är tråkigt och bara att hoppas att folk tar sitt förnuft till fånga, säger tränaren.

Lär mer om Falkenbergs FF här