Varbergs Bois Oskar Johansson kvalificerade sig för EM i Polen.
Varbergs Bois Oskar Johansson kvalificerade sig för EM i Polen. Bild: Privat

Varbergs Bois-brottaren Oskar Johansson klar för EM

Oskar Johansson ska till Warszawa om två veckor. Anledningen? Han har kirrat en biljett till EM.
– Det betyder jättemycket, säger Varbergs Bois-brottaren.

ANNONS
|

Oskar Johansson, 25, befinner sig just nu på landslagsläger i Porec, Kroatien.

Det var där han fixade sin plats i Europamästerskapet i Warszawa, Polen, om två veckor.

Men uttagningsmatchen mot Aleksandar Stjepanetic i 87-kilosklassen blev en märklig historia. I den första perioden trodde Johansson att han hade avgjort mötet på fall.

Till sin förvåning var det inte så.

– Det var helt klart fall. Han försökte med arm-huvud, men jag kontrade, fick hela midjan på honom och satte honom rätt framåt. Vi hade riktig domare och han dömer fall ganska snabbt inpå. Då trodde jag att det var klart. Då gick tränarna in och sa att de inte tyckte det var fall, så vi fick fortsätta. Jag bara: ”Skojar ni med mig?”, säger Johansson.

ANNONS

Johansson fick ”bara” två poäng i fall situationen, vilket han sedan utökade till fyra poäng. Han bedömdes vara passiv två gånger om, men kroaten tog inga fler poäng.

Uttagningsmatchen slutade 4-2.

– Det är en många som undrar varför jag inte vann direkt. Jag försöker inte tänka på det så mycket, men man kan säga att jag vann två gånger i en match. Det var bara ett bevis på att jag var den rättmätige att få åka på EM.

Slutet gott, allting gott.

Och det är tvära kast för Johansson. Det blir hemresa till Sverige på söndag. Sedan är det just Polen som väntar. Bois-brottaren går sin första match i mästerskapet fredagen 23 april.

– Det är mitt första senior-EM och det känns väldigt bra. Men mitt stora framtidsmål är OS 2024. Det är ett tag till dess. Jag är på väg uppåt och kommer att ge 110 procent på EM för att försöka ta mig så långt jag kan. Men det är inte riktigt det som är målet. Om jag får chansen att gå upp i en final eller bronsmatch kommer jag självklart bara köra. Det är bara köra på och ha lång- och kortsiktiga mål, säger.

Vad har du för kortsiktiga mål?

ANNONS

– Ett kortsiktigt mål är att ta mig så långt som möjligt på EM, kanske till och med en medaljmatch. Sedan finns det massa andra mål, som att fila på ett grepp eller ett lyft i parterren.

Resandet då i tider som dessa? Kroatien, hemresa till Sverige och sedan avfärd till Polen kanske ställer till det? Nej.

– Man får ta PCR-test varje gång man flyger, så jag är van vid att få stickan i näsan. Jag har gjort det x antal gånger nu.

ANNONS