Varberg MTB Meeting är tillbaka: ”Grönbeteskänsla”

Den svenska mountainbikesäsongen inleds i Breared med Varberg MTB Meeting.
– Är man nyfiken på actionsport så är detta ett fint tillfälle att komma och titta, säger tävlingsledaren Emil Hedrén.

ANNONS
LocationVarberg||

Årets stora händelse inom mountainbike i Varberg står för dörren. På lördag körs Varberg MTB Meeting i Breared och det är den första större tävlingen på svensk mark sedan pandemirestriktionerna släppt.

– Det ska bli jättekul. Det är en väldigt omtyckt tävling och efter att den ställts in helt 2020 och bara körts med elitåkare, 30 stycken, utan publik 2021 så kan det äntligen bli lite folkfest, säger tävlingsledaren Emil Hedrén.

Tävlingen inleder Västgötacupen som har åkare från i huvudsak Halland, Västergötland och Småland, men ibland även från Skåne och längre norröver i landet. Det är nivån under Swecup, som är den högsta nivån i Sverige.

ANNONS

– Det blir lite grönbeteskänsla med många som är osäkra och nyfikna på i vilken form man är i, säger Emil Hedrén.

Hemmadebut

Man räknar med omkring 500 deltagare allt som allt om man räknar in alla klasser.

– Väldigt många väntar in i det sista med att anmäla sig och deadline är på tisdagen före tävlingen.

Det är också hemmadebut för det storsatsande teamet från Varberg MTB. Tidigare i år bildade man som andra UCI-klubb i Sverige ett proffsteam som tävlar internationellt.

– Det ger oss möjlighet att komma ut mer utomlands och köra mer. Sedan får vi ekonomiska förutsättningar att behålla våra åkare så de inte försvinner till andra team, säger teamledaren Molle Molin.

Varbergs Mountainbike Team har förberett sig med ett träningsläger i Spanien på ungefär två månader under vintern. Men man har ett par skadebekymmer.

– Hugo Eliasson har haft problem med ett knä och dessutom haft corona som inte vill släppa, så han är väldigt osäker till start. Sedan har vi Viggo Karlsson som missat stora delar av säsongen på grund av en knäskada.

Det finns hopp för Varberg

Men det finns även ljuspunkter.

– André Ericsson har lyckats bäst både i fjol och i år, och även Samuel Örnberg. Det är de två vi tror mest på här.

ANNONS

20-årige åkaren Viggo Karlsson berättar mer om sin skada och hur det påverkat uppladdningen.

– Jag åkte på en belastningsskada i knäet och fick vänta till mitten av januari innan jag kunde träna för fullt. Men jag är ganska bekväm med vad jag kan åstadkomma och det har varit bra fart nu det sista så jag kan förhoppningsvis hålla i det, säger han.

Han berättar att han ser mycket fram emot tävlingen.

– Det är den första tävlingen i landet och hela Cykelsverige är på plats. Jag kan inte säga tillräckligt hur kul det känns att vara tillbaka. Sedan är det ju min hemmabana. Den är mer teknisk än fysisk så det är till min fördel.

Publikvänlig bana

Varbergsåkarna känner till crosscountry- banan väl och den ändras inte särskilt mycket från gång till gång. Och höjdskillnaderna är inte så stora.

Tävlingsledaren Emil Hedrén berättar mer om banans utformning.

– Det är en av de svårare tekniskt i Sverige. Det är flera snäva kurvor och rötter och stenar. Sedan finns det a-, och b-spår där a är något svårare men går lite fortare, och b är lättare men lite långsammare.

Arenan vid Brearedsmosse är väldigt publikvänlig och banan är lite fyrklöveraktig till formen. Det innebär att åskådarna får chans att se åkarna flera gånger mellan start och mål.

ANNONS

– Är man nyfiken på actionsport så är detta ett fint tillfälle att komma och titta. Bland annat flyger åkarna över en stenkista, och det finns flera andra sevärda delar. Det är en blandning mellan adrenalin, blod, svett och tårar, säger Emil Hedrén.

LÄS MER:Varbergs MTB växlar upp – står för Europasatsning

ANNONS