Guldkandidater. Rickard Pettersson och Madeleine Vall tvekar inte det minsta angående deras målsättning på VM i S:t Petersburg. De går för guld.
Guldkandidater. Rickard Pettersson och Madeleine Vall tvekar inte det minsta angående deras målsättning på VM i S:t Petersburg. De går för guld.

Vall går för VM-guld

Hon vet att hon har vad som krävs för att ta VM-guld i S:t Petersburg. Men det är inte alltid det räcker att vara bäst. Speciellt inte i Ryssland. – Man kan bli rånad på vinster. Jag hoppas bara att inte jag blir det, säger Madeleine Vall.

ANNONS
|

Hon och klubbkompisen i Halmstad Muay Thai, Rickard Pettersson, –81 kilo, går båda för guld i VM:s A-klass.

– Vi har köttat ihop hela sommaren. Det gör mycket att ha med folk med som stöttar en och vi har byggt upp en riktigt stark klubb nu, betonar Vall som själv är regerande EM-guldmedaljör och har ett VM-brons i bagaget.

28-årig a Vall kommer att anlända til VM i bättre form än vad hon någonsin varit inför ett mästerskap.

ANNONS

– Jag känner mig skitstark konditionsmässigt, starkare än någonsin. Sen är jag stark gentemot andra tjejer, det har jag alltid varit. Kondition, styrka och teknik ligger jag långt fram i och det jag har pusslat med nu är det mentala.

Och bitarna verkar ha hamnat på plats, mycket tack vare den mentala coachen Igor Ardoris.

– Igor har en väldigt stor del i min framgång. Han är en av få som orkar med mig, skrattar Vall och berättar sedan om sin utveckling från ”dum” till ”kall”.

– Jag är bäst när jag är lugn och kall. Jag ska hellre plockas ner lite än att taggas upp, då är jag farlig. Är jag för aggressiv, vilket jag har varit tidigare så blir jag dum. Man ska vara smart för att vara bra.

Lyckas hon med det kommer motståndarna i -57-kilosklassen att få det svettigt.

– Om jag är bra, då kommer jag vara nära guld. Jag har vad som krävs. Men alla pusselbitar ska läggas på rätt plats vid rätt tid.

På förra årets VM i Uzbekistan blev alla utom en i den svenska truppen magsjuka.

– Det räcker inte alltid att vara bäst man måste ha lite flax också. Både med lottning, mat och skador, fastslår Vall.

ANNONS

Att mästerskapet går i Ryssland, som är en stor nation vad gäller thaiboxning, ser hon som en rejäl utmaning.

– Det är ryssarna och öststatarna som ligger i världstoppen och nu är de på hemmaplan. Så det blir nog inte värre än så här.

– Man ska nog inte gå jämnt mot dem i år för då kan man nog räkna med att domarna inte är på ens egen sida.

Hur mycket tror du att domarna kommer att påverka?

– Så illa är det nog inte, det är ju domare från fler ställen som tur är. Sen vet man ju inte med mutning och så men jag kan inte fokusera på det, jag kan bara fokusera på de saker jag kan påverka. Men skulle det hända så skulle jag förmodligen bli tokig.

Hur utbredd är korruptionen generellt inom thaiboxningen?

– Någon eller flera gånger per år tappar ju folk hakan. Den killen vann och så går segern till den andre, så visst händer det. Men sen är det lite luddigt för det är ju en bedömningssport. Det kan ju vara så att domarna från en del av världen tycker att det var kraft i de slagen, men det tyckte inte de andra.

ANNONS

– Man kan bli rånad på vinster. Jag hoppas bara att inte jag blir det.

VM inleds på fredag.

ANNONS