Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vårruset var en folkfest 2019. Nu är det klart att löparfesten i Halmstad ställs in under 2020. Bild: Roger Larsson
Vårruset var en folkfest 2019. Nu är det klart att löparfesten i Halmstad ställs in under 2020. Bild: Roger Larsson

Vårruset ställs in: ”Känns mycket tufft”

Löparfesten Vårruset ställs in i Halmstad för första gången sedan 1989 på grund av coronaviruset.
Till stor besvikelse för arrangören Halmstad OK.
– Det här känns mycket tufft, säger tävlingsledaren Roger Andersson.

Beskedet att motionsloppet ställer in hela sin nationella turné som skulle genomförts mellan den 27 april till den 4 juni fattas med tanke på coronavirusets utbrott och förbudet mot allmänna sammankomster.

– Vårruset är världens största motionsserie för kvinnor och samlar årligen 85 000 deltagare på 20 orter över hela landet. Det är en komplex turné att genomföra och både från den centrala organisationen och hos arrangörsföreningarna ute i landet, har det lagts ner mycket arbete för att planera och marknadsföra evenemangen, säger Daniel Almgren, vd för Marathongruppen som ansavarar för loppet nationellt, i ett pressmeddelande.

– Den ideella idrottsrörelsen står, likt många andra branscher, inför sitt kanske största hot någonsin. Föreningar runt om i landet är beroende av intäkter från evenemang för att kunna bedriva verksamhet för barn, unga och elit. Utan dessa evenemang skulle idrottsrörelsen som vi känner den inte kunna överleva. Vårruset är en viktig, ja i många fall den viktigaste, intäktskällan för de ideella arrangörsföreningarna under hela året, säger Daniel Almgren.

Inställt för första gången sedan 1989

I Halmstad skulle loppet gått den 29 april. Arrangörerna har försökt hitta alternativa lösningar, bland annat att flytta loppet. Det här blir första gången sedan 1989 som Vårruset inte kommer genomföras i Halmstad.

– Jag tycker att man gör helt rätt som ställer in i stället för att genomföra tävlingen. Vi siktar på att ha ett lopp 2021 och kommer göra vårt bästa för att tjejerna ska komma tillbaka, säger Roger Andersson, tävlingsledare för Vårruset i Halmstad OK.

1323 personer hade hittills anmält sig till årets lopp i Halmstad mot 2000 vid samma tidpunkt förra våren. Totalt hoppades ändå Andersson på att 3500 tjejer skulle springa i Halmstad, vilket är en bra bit från toppnoteringen från slutet av 1990-talet då Vårruset lockade 10000 anmälda.

Inställda lopp blir en stor smäll ekonomiskt för arrangerande klubbar ute i landet som redan beställt material och tagit på sig kostnader.

För Halmstad OK är Vårruset en viktig inkomstkälla som klubben nu går miste om.

– Ja, det handlar om mycket pengar – hur mycket vill jag inte gå in på, det håller vi för oss själva. Men det blir betydande inkomstbortfall när vi även tvingades ställa in SSM (Sydsvenska mästerskapen). Tur att vi haft Vårruset och O-ringen tidigare som gett bra med pengar, konstaterar Roger Andersson.

Fokus: Säkra Vårruset 2021

När det gäller kompensation till deltagarna meddelar arrangören att de i nuläget inte kan ge några färdiga besked.

– Just nu, och vi säger just nu, kan vi inte lova vilken typ av kompensation som deltagarna kommer att få. Vårt allra största fokus för tillfället är att säkra att det överhuvudtaget kan bli en Vårruset-turné 2021. Det vi kan lova är att vi som arrangörer aldrig någonsin kommer att försöka sko oss på situationen, och att den dag vi vet om vi får del av de stödpaket som nu planeras till både ideella verksamheter och näringslivet, kommer dessa medel användas för att på ett eller annat sätt kompensera deltagarna, säger Daniel Almgren.

Lär mer om Falkenbergs FF här