Västerås och Simon Folkesson (till vänster) passerade Sandviken och Hannes Edlund (i svart) i elitserietabellen.

Västerås vände och tog andraplatsen

Västerås kvitterade tre gånger om – och vann väl när de tog ledningen. Via 5–3 mot Sandviken i elitseriebandyns slutomgång tog VSK över andraplatsen i tabellen – och slapp överlägsna serieledaren Villa-Lidköping på sin sida av slutspelsträdet.

|

Med de flesta streckstrider avgjorda redan på förhand var de flesta blickar riktade mot Västerås i den sista omgången av bandyns elitserie, där tabelltrean Västerås och tabelltvåan Sandviken gjorde upp om andraplatsen.

Det blev tajt – och framför allt dramatiskt.

Hannes Edlunds tidiga ledningsmål för Sandviken blev den första halvlekens enda, men Västerås hittade en kvittering mer eller mindre direkt i halvlek två. Hemmalaget skulle därefter kvittera till både 2–2 och 3–3 innan man i den 80:e minuten tog sig till ledning, 4–3, för första gången i matchen.

Möter åttondelsfinalsvinnare

Och då släppte man inte taget.

Robin Andersson, med sitt andra mål för dagen, stänkte in 5–3 med fem minuter kvar och fastställde slutresultatet.

Segern innebar att Västerås fick fördelen att välja kvartsfinalsmotstånd som tvåa i tisdagskvällens slutspelsval och att laget slapp hamna på samma sida som seriesegrande Villa-Lidköping (som pulveriserade Hammarby med 13–3 i slutomgången). Västerås, likt Villa, valde att möta segrare i åttondelsfinalerna, där de förstnämnda valde att ställas mot antingen Vänersborg eller Broberg/Söderhamn. För Villa-Lidköping väntar Motala eller Vetlanda.

Rivalmöte

I övrigt behöll både fyran Edsbyn (9–5 mot Frillesås) och femman Bollnäs (9–6 mot Falu BS) sina tabellpositioner via målrika segrar. Två antagonister som efter att slutspelsvalet hade gjorts stod mot varandra i kvartsfinal.

Trean Sandviken valde Hammarby – i ett slutspelsval där tränarna enbart verkade gått på tabellpositionen på de potentiella motståndarna.

Fakta: Elitseriens slutspel

Åttondelsfinalerna (spelas i ett dubbelmöte torsdag 14 februari och lördag 16 februari).