Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Juan Miguel Echevarria från Kuba är det stora utländska namnet på Diamond League-galan på Stockholms stadion. Arkivbild.

Värt att veta inför friidrottsfesten på Stadion

En svensk på världsrekordjakt, diamanter på spel och världsstjärnor på plats. Här är allt du behöver veta inför Diamond League-galan i Stockholm.

+ Vad: Torsdagskvällens tävling på Stockholms stadion är den tredje av 14 Diamond League-galor under säsongen. I de tolv första tävlingarna samlar deltagarna poäng för att kvalificera sig för finalerna i Zürich och Bryssel.

+ När: Första Diamond League-grenen startar 18.25, men övriga tävlingar drar igång redan 16.10. Bland höjdpunkter finns herrarnas diskus (start 20.56), damernas höjdhopp (20.08) och herrarnas 1 500 m (21.40).

+ Hur: I Stockholm har följande grenar Diamond League-status på herrsidan: 200 m, 400 m, 1 500 m, 400 m häck, stav, längd och diskus. Kvinnorna gör upp i 200 m, 800 m, 5 000 m, 100 m häck, höjd och diskus.

+ Det här står på spel: Dels tävlar deltagarna om poäng för att nå Diamond League-finalen senare i år. Dels tävlar man om pengar. Vinnaren i varje gren tar hem 95 800 kronor, tvåan 57 500 kronor och trean 38 300. Dessa summor höjs rejält i finalen där en seger är värd 480 000 kronor.

+ Diamanterna då? Visst står det även diamanter på spel, i alla fall i Stockholm. Här, vilket är speciellt för galan på Stadion, belönas den som lyckas med ett stadionrekord med en äkta diamant. Förra året delades inte mindre än fyra diamanter ut.

+ Svenska hopp: Diskuskastaren Daniel Ståhl är på förhand kvällens huvudnummer. Tränaren Vesteinn Hafsteinsson pratar till och med om världsrekord. Ståhl visade kanonform i Diamond League-galan i Doha när kastade över 70 meter inte mindre än tre gånger och det längsta kastet på 70,56 är världsårsbästa med råge. Jürgen Schults 74,08 från 1986 är det äldsta världsrekordet på herrsidan – frågan är hur länge det överlever?

Erika Kinsey i höjdhopp har också visat fin form och klarade nyligen VM-kvalgränsen 1,94.

I längd är Thobias Nilsson Montler, också redan VM-klar, på jakt efter Michel Tornéus svenska rekord på 8,44.

+ Utländska stjärnor: Längdstjärnan Juan Miguel Echevarría från Kuba hoppar ofta långt – men ofta i för stark motvind för att det ska räknas som rekord. Kan han få till ett monsterhopp i godkänd vind den här gången?

Den amerikanska sprintern Michael Norman är världsetta på 400 meter i år och landsmaninnan Kendra Harrison, världsrekordhållare på 100 meter häck och snabbast i världen i år, är också på plats.

Den norska brödratrion Ingebrigtsen (Filip, Jakob och Henrik) har varit lite osäkra inför tävlingen men står troligen på startlinjen på 1 500 meter.

+ Publik: Över 10 000 biljetter är sålda och arrangören räknar med att det kan bli 12 000 på läktaren.