Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Beatrice Chepkoech från Kenya sänkte världsrekordet på 3 000 meter hinder med över åtta sekunder.

Världsrekordet krönte stark gala i Monaco

Beatrice Chepkoech från Kenya satte nytt världsrekord på 3 000 meter hinder vid fredagens Diamond League-gala i Monaco.

Den 27-åriga kenyanskan inte bara putsade, utan krossade det tidigare rekordet. Den nya rekordtiden 8.44,32 är en sänkning av det tidigare rekordet med över åtta sekunder.

- Jag var ute efter världsrekordet så jag pushade så hårt jag kunde. Jag såg klockan inför sista varvet och förstod att jag skulle sätta världsrekord, säger Chepkoech till SVT.

Den tidigare rekordnoteringen på 8.52,78 var från 2016 i Paris då Ruth Jebet, kenyanska som tävlar för Bahrain, slog rekordet. Jebet misstänks nu för dopning och fanns med i en rapport som släpptes under fredagen.

Nu är världsrekordet ändå utsuddat efter en magnifik uppvisning av Chepkoech som satte personligt rekord med 15 sekunder. I mål var hon dessutom 16 sekunder före tvåan Courtney Frerichs från USA.

Bengtsson på rekordhöjd

Angelica Bengtsson gjorde en attack på det svenska rekordet i stavhopp vid fredagens Diamond League-tävling i Monaco.

Svenskan – som har rekordet på 4,72 – gjorde tre försök på 4,75, men lyckades inte klara höjden.

Bengtsson hade vissa problem redan på ingångshöjden 4,40 där hon rev två gånger men klarade i det tredje. Sedan tog hon 4,60 i det första försöket innan det tog stopp på rekordhöjden. Bengtsson visar dock att formen finns där inför kommande EM.

- Jag är rätt besviken. Jag hade sett fram emot att ta 4.75 idag och sen få hoppa på 4.80 igen. Men ansatsen blev konstig i alla mina hopp ikväll, säger Bengtsson.

Bengtsson slutade nia i tävlingen.

Hundradel från magisk gräns

Ytterligare en svensk fanns med i tävlingarna i Monaco. Napoleon Salomon gick ut stenhårt på 3 000 meter hinder, men tröttnade rejält under den sista kilometern och kom i mål på 8.32,63. Soufiane El Bakkali från Marocko vann loppet på fina 7.58,15.

1 500-metersloppet för herrar var ett annat högklassigt lopp denna kväll med norskt i en av huvudrollerna. Filip Ingebrigtsen slutade trea i loppet och var ytterst nära att klara gå under den magiska gränsen 3.30. Nu stannade klockan på förargliga 3.30,01.

- Det var en fint lopp. 3.30,01 är jag nöjd med, den magiska gränsen kommer, säger norrmannen.

Filips 17-årige bror Jakob Ingebrigtsen slutade dessutom fyra i loppet på 3.31,18.

I höjdtävlingen hoppade en ny man in i 2.40-klubben. Ryssen Danil Lysenko gjorde sex hopp i tävlingen och klarade alla. Efter att ha hoppat 2.40 tackade han för sig.