Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Satsar hårt. Jobbet som frisör och livet som toppryttare inom dressyren tar all Paulinda Fribergs tid. ”Jag har inte haft semester på fem år, men klagar inte. Allt är självförvållat, det här livet är min passion”.

Världscupen ett riktigt klipp för Paulinda

Paulinda Friberg är hårfrisörskan som bommade igen salongen i Lund, lastade hästen och begav sig till Göteborg. I dag rider hon världscupen i dressyr.

Berättelsen om Paulinda Friberg är berättelsen om en dressyrryttare som på kort tid tagit sig in in bland eliten och gjort anmärkningsvärt fina resultat, senast i tyska Neumünster där hon satte personbästa i både Grand Prix och kür.

Men det är också berättelsen om en målmedveten, hårt arbetande 41-åring som med en envishet gränsande till tjurskallighet driver sig själv och sin verksamhet framåt.

Medan en del inom eliten har anställda och kan fokusera på träning och tävling med sponsorer i bakgrunden är Paulinda Friberg ensam med allt från mockning till service av lastbilen.

Dessutom jobbar hon som frisör och hyr en stol i en salong i Lund.

När förmiddagens ridning och stallskötsel är klar på gården utanför Flyinge åker hon in till stan och tar tag i sax och kam.

– Mina kunder är nöjda att jag har öppet lite längre på kvällarna, säger hon

Att det med resor och tävlingar blir tufft ibland är inget hon hymlar med – vissa kvällar stupar hon i säng halvt medvetslös.

– Samtidigt är det här livet som jag brinner för, då är det värt att offra sig ibland. Och det är inte så att jag helt saknar hjälp – min familj och mina vänner är fantastiskt på att hjälpa till och stötta. Utan dem skulle jag aldrig orka.

Ridit har hon gjort så länge hon minns – och från början var det hoppning som gällde: Men eftersom ridkompisarna inte var lika entusiastiska tröttnade hon på att släpa hinderstöd och bommar. Det blev dressyr i stället – och på den vägen är det.

På kort tid gick Paulinda Friberg och hennes häst Lapponia från klarhet till klarhet. Världscupen i Göteborg förra året var deras fört riktigt stora tävling – halvåret senare hade ekipaget en plats i landslaget och togs ut till VM i Frankrike.

Det lyhörda 14-åriga stoet har hon utbildat själv.

– Jag köpte henne som sjuåring och sedan dressyrträningen började på allvar är det bara jag som har ridit henne, så vi har fått en speciell relation.

Beskriv Lapponia?

– Hon är en diva som älskar att synas, älskar att få uppmärksamhet. Nu har jag inte så många hästar i stallet – men hon är tveklöst drottningen. Samtidigt är hon mjuk, känslig och uppmärksam. Har jag en dålig dag, är trött eller förkyld, märker hon det direkt. Då är det ingen idé att dressyrträna, en sådan dag ägnar vi oss åt longering i stället.

Hur har Lapponia reagerat I Scandinavium?

– Det är ju en väldig omställning, från vår lilla gård till allt det här stora. Men jag kör med miljöanpassning, promenader med morötter i fickan, det funkar bra.

På fredag efter lunch är det dags för duon att göra entré i världscupens Grand Prix.

– Jag är en vinnarskalle så siktet är högt ställt. För mig innebär det att göra mitt allra bästa.

En maj dag fjol höll dock karriären att få ett bryskt slut.

Paulinda Friberg var ute och red en unghäst, blev avslängd och sparkad i buken. Dessbättre lyckades hon ringa SOS själv och fick snabbt hjälpt.

– Jag har ramlat av förr, men kände direkt att det här var ”mer än att tappa luften”. Läkarna konstaterade spräckt lever, fem brutna revben och en punkterad lunga, samtidigt som jag hade kraftig blödning i buken. Då var man inte så stursk.

Två månader senare tävlade hon i Falsterbo.

– Det var tufft, men det gick. Och det är väl ungefär den inställningen jag har; ibland får det kosta lite.

Lär mer om Falkenbergs FF här