Filip Cederqvists kyliga avslut banade vägen för Växjö mot Malmö.

Växjös 18-åring visade segervägen mot rivalen

Med några slutspelsbataljer de senaste åren i färskt minne har matcherna mellan Växjö och Malmö utvecklats till känslofyllda rivalmöten. 18-årige Filip Cederqvist behöll kylan och sköt målet som visade Växjö vägen till 3–1-segern.

|

- Skönt att få sätta den, jag grämde mig lite över att jag missade en bra chans i första perioden, säger Cederqvist till TT om 2–1-målet som blev matchavgörande.

Den här kvällen kom båda lagen till spel med en tydlig doft av den absoluta tabelltoppen och tre poäng toppade förstås bådas önskelistor i dessa jultider.

- Det var tufft och det gick snabbt där ute, säger Filip Cederqvist om intensiteten i matchen.

Cederqvist skriver under på att matcherna mellan Växjö och Malmö innehåller speciella känslor, från båda håll.

- De har några retstickor, men jag tycker att vi höll oss i skinnet i dag.

Fröbergs repris

Malmö var laget som mest frekvent värmde upp sin utvisningsbänk den här aftonen och lagets målvakt Cristopher Nihlstorp blev stundtals bombarderad av Växjöpuckar. I den andra perioden kom en repris från oktobermatchen, Linus Fröberg gjorde matchens första mål och Växjö var i ledning.

Men med bara sekunder kvar till andra pausvila replikerade Malmö då Axel Wemmenborn som gjorde sitt första mål för säsongen. Pucken gick in i mål via Malmöspelarens skridsko men efter videobedömning kom klartecknet från domarna. Växjös tränare var inte helt tillfreds med det resultatet, med tanke på sitt lags många målchanser.

- Jag önskar att vi hade avgjort matchen efter två perioder, säger Sam Hallam.

Filip Cederqvist fick läget mitt i slottet och presterade ett kyligt avslut som gav Växjö ledningen åter. Några minuter senare utökade Roman Horak till 3–1 och Växjö fick öppna julklappen som innehöll tre poäng i förskott.