Viktor Fasth och Växjö leder med 2–1 i matcher mot Brynäs.

Växjö återtog kommandot mot Brynäs

Brynäs reste till Växjö med läge att sätta ordentlig press på det favorittippade hemmalaget. Ambitionen höll knappt halvvägs. Sedan bestämde Växjö vad som hände på isen, vann med 4–0 och leder nu kvartsfinalserien med 2–1 i matcher.

|

Växjö vann även förra säsongens grundserie men förlorade då i kvartsfinalen mot Malmö. Att tappa den här matchen och tvingas resa till Gävle med 1–2 i matcher skulle förstås innebära att tabelltian satt SHL:s överlägsna seriesegrare under rejäl press.

- Vi hade en skön känsla, säger Brynäs back Simon Bertilsson.

Snabb scenförändring

Efter en ganska jämn första period jobbade smålänningarna på med projektet att spräcka David Rautios nolla. Knappt åtta minuter in i den andra perioden lyckades man då Eric Martinsson skickade pucken i nät. 35 sekunder senare prickade Dennis Rasmussen in 2–0 och ännu en påminnelse om hur snabbt en scen kan förändras i ishockey var levererad. Växjös tredje mål kom från Robert Roséns klubba.

- Vi spelade riktigt bra under den andra perioden, säger Viktor Fasth.

Noll skott på mål

I den perioden vann Växjö skotten med 16–0.

TT: Stod du och frös?

- Jag fick ut och spela lite puckar bakom målet och höll i gång, säger Viktor Fasth.

Några minuter före slutsignalen tog Brynäs ut inhoppande målvakten Linus Fernström och spelade sex mot fyra i ett sista försök att få kontakt. Det gav resultatet att Linus Fröberg fastställde slutresultatet 4–0 i tom kasse. För Växjö innebär en bortaseger att man kan avgöra den här kvartsfinalserien i nästa hemmamatch.

- Senast åkte vi upp dit och gjorde en dålig match. Det gäller att trumma på och vara noga i varje skär på isen. Det är en gammal klyscha, men vi tar en match i taget. Nu får vi njuta lite av den här segern och sedan ladda om, säger Viktor Fasth.

För Brynäs del gäller det att fortsätta vinna hemma och även komma på ett sätt att spela sig till en nödvändig bortaseger. Laget har på 120 minuters speltid i Småland gjort ett mål på landslagsmålvakten Viktor Fasth. Simon Bertilsson tror på en rolig lördag hemma i Gävle.

- Det blir kul att spela inför ett fullsatt Gavlerinken. 2–1 i matcher är inte så farligt. Det är ny match varannan dag och vi ser fram emot nästa. Powerplay och boxplay blir avgörande, säger Brynäs OS-back.