Världsmästare på besök i Varberg

Ny park och kalasväder. Det lockade flera av Sveriges tyngsta namn inom skateboarden till Varberg.

ANNONS
|

Musiken dånar ur en portabel högtalare, solen steker, kullagren hörs konstant och det är många som har hittat till skateboardparken vid Brearedshallen i Varberg. Förbundskaptenen John Magnusson är en av dem.

- Vi kom hit dels var det för att Oskar (”Oski” Rozenberg) och Kalle (Berglind) hade sett skateparken på nätet och ville åka upp och skateboard, dels för att hälsa på Hampus (Winberg), säger Magnusson som själv varit involverad i bygget av skateparken.

- Det är en fröjd att vara här i dag. Det är bara kolla, säger han och visar med en svepande gest runt parken som är fylld av uppskattningsvis ett hundratal åkare.

ANNONS

- Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att åka.

Hyllar supertalangen

Att sommarens OS i Tokyo skjutits upp till nästa sommar kunde enligt honom inte kommit mer lämpligt för varbergaren Hampus Winberg. 13-åringen som tagit hem SM-medaljer för seniorer under de två senaste åren, däribland ett guld.

- Hans utvecklingskurva har gått extremt mycket upp under det senaste året. Det är något riktigt stort på g. Han är ett wonder-kid. Det finns några stycken i världen och han är en av de bästa juniorerna i världen, säger han och fortsätter:

- Det ska bli jäkligt kul att vara med på den resan och se hur långt han kan gå. Han är en stor inspirationskälla för många unga.

Bättre chans att nå OS

För Hampus egen del trivs han som fisken i vattnet denna vårdag som andas mer sommar.

- Det är riktigt roligt att köra min nya hemmapark, säger Winberg.

Hur går tankarna kring OS och kvalet när det nu blir av?

- Jag tycker att det var ganska skönt att det blev flyttat eftersom jag bara är 13 år och inte hunnit med så mycket fysträning. Nu får jag mer tid att träna och tror att jag har mycket större chans. Det är ett tufft mål, men det är bara att göra sitt bästa.

ANNONS

Att få åka tillsammans med de två besökande proffsåkarna ger honom en ordentlig boost.

- Jag har kommit Kalle och Oskar ganska nära nu. Jag tycker att Oskar är världens bästa skatare.

En uppfattning som många andra delar med tanke på att 22-åringen vunnit VM vid två fällen, senast i fjol.

- Det är fint väder, en ny park, alla är glada och det är bra energi. Jag gillar parken väldigt mycket. Den är stor och har allt, säger ”Oski”.

Autografskrivning och idolbilder

Han tar coronapendemin med ro och är bara tacksam att befinna sig i Sverige där restriktionerna inte är så hårda.

- Det finns många andra ställen där man inte kan göra så mycket. Jag uppskattar att man har möjligheten att vara ute och skatea.

Ungdomarna flockas runt duo Berglind/Roxenberg. Autografer skrivs på kepsar, t-shirts och brädor och idolbilder med mobiltelefonerna avlöses på löpande band.

- Det händer ganska ofta. Det är bara roligt när kids är stokeade (peppade), säger Berglind som också fattat tycke för parken.

ANNONS