Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Unga styr upp evenemang på landsbygden: ”Viktigt att det händer något”

Ett gäng sjundeklassare har de senaste månaderna arbetat med att arrangera ett skateboardevenemang i Grimeton.
– Det här kan ge inspiration för andra så att deras drömmar också kan uppfyllas, säger initiativtagaren Filip Hedeås.

Det regnar lite när klasskamraterna Filip Hedeås, Alve Nygren och Vilmer Hoffman ställer upp färgglada skateboardramper framför entrén till ungdomsgården Gauen i Träslövsläge. Men det gör inte så mycket. De har den senaste tiden vant sig vid att jobba hårt. Ramperna har de byggt och målat själva.

– Det har varit kul att bygga och måla och se processen från det att man köpte några skivor till att man sågade upp dem och snickrade, säger Filip Hedeås.

Till sin hjälp har de Marcel Mulombo, som är ungdomscoach på Aktiv fritid inom Varbergs kommun, och Jonathan Gustafsson, som gör ett projektarbete på sin utbildning som inriktas mot affärsutveckling inom besöksnäring och turism. Även Jonathans sambo Amanda Almér har varit med.

Ramperna och allt annat som de har byggt kommer att transporteras till Grimeton. Där arrangerar de ”Disko jam session”, som är ett skateboardevent, på Grimetons bygdegård lördagen den 21 maj.

– Vi kommer ha skatetävling men även saker för barnfamiljer. Det kommer också bli disco, foodtrucks, fika och bra musik, säger Filip Hedeås, som är initiativtagare till projektet.

Locka ungdomar till landet

Filip, Alve och Vilmer går i klass 7B på Rolfstorps skola. En del av syftet med evenemanget är att locka ungdomar ut till landsbygden. Bland annat har Ung i Varberg ordnat med en buss som kommer utgå från Varbergs skateklubb klockan 10 på lördagen och ha plats för 50 personer.

– Det är viktigt att det händer något ute på landsbygden. Vi ville helst inte ha det inne i stan för det blir inte samma sak. Det är kul för de som bor här och vi har även fått bra respons från grannar i området, säger Filip.

Marcel Mulombo håller med.

– Jag har träffat flera ungdomar i Varberg som inte ens varit i Grimeton, säger han.

Men det är inte alltid helt lätt att driva igenom ett projekt. Filip, Alve, Vilmer, och deras kompisar som hjälpt till, har fått mycket stöd från de vuxna. De har fått lära sig en hel del om projektledning och entreprenörskap under processens gång.

– Vi hade inledningsvis ett möte där vi skrev upp vilka delar man vill ha med, vad vi ska ha för aktiviteter, hur man tar sig dit och så vidare. Vi satte upp ungefär som en mindmap. Sedan beräknade vi en tidsplan, säger Jonathan Gustafsson.

Det är ett tag till de börjar läsa om saker som budgetering och projektledning, men de har lärt sig mycket redan nu. Utöver evenemanget i sig så har de även tagit fram egna klädmärket Disko, kläder med tryck som de tänker sälja.

– Jag har lärt mig att det framför allt tar längre tid än man tror att det ska ta. Det är bra att planera för mycket tid, så det inte blir för lite, säger Filip Hedeås.

Planer för framtiden

Projektet har även fått dem att fundera på framtiden.

– Jag har ritat många designer till Disko och tycker det är kul så jag kanske ska fortsätta med det, säger Vilmer Hoffman.

Totalt är det ett tiotal ungdomar som varit med och hjälpt till med olika saker. Framför allt Filip har tagit ansvar som arbetsledare och delegerat.

– Det har gått bra. Men det svåraste har varit att få hit folk för att hjälpa till, säger han.

Han hoppas projektet kan ge ringar på vattnet.

– Det här kan ge inspiration för andra så att deras drömmar också kan uppfyllas. Man kan ha dansdag eller kanske lan (local area network). Det finns möjligheter att få pengar och hjälp från kommunen, det är inte så svårt som man tror.

Fler lokala sportnyheter hittar du här