Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ung satsning i basketklubben

Lugnet har lagt sig efter några trevande säsonger. Varbergs Basket bygger en ny stabil bas med fyra ungdomslag.

Seniorlagen är borta och förre ligaspelaren Richard Maråker, 34, sitter på läktaren när klubbens äldsta lag i U17 lirar ut Partille. Richard Maråker bor sedan några år i Varberg efter några års ligaspel uppåt Viskan. Nästa år hoppas han på att kunna spela i ett seniorlag i Varberg – som han gjorde förra säsongen. Varbergs herr- och damlag drog sig båda ur division 2 på grund av spelarbrist.

– Det gick ju inte eftersom vi gick runt på fem spelare. Och vi behöver fem för att spela match. Inför det här året vet jag inte hur många vi var. Det var så struligt och jag höll mig borta fram tills nu.

Det blir inget seniorlag om gruppen inte består av minst 15 spelare. Det kanske går att fixa en nystart om nygamla seniorer visar sig. Idrottsläraren på Ankarskolan, Richard Maråker, är definitivt en av dem. Han tränar redan lite med U17.

– Ska jag spela någonstans så är det i Varberg. Jag lägger fortfarande ned mycket tid på träning, men jag vill att det ska vara 100 procent engagemang. Det får inte vara något halvdant.

Hur länge tycker du att de här killarna kan vänta med att spela seniorbasket?

– Jag tror att de kan gå i division 3 redan nästa säsong. Och jag tror att det finns gamla spelare som fortfarande vill spela.

Hanna Lennartsson är ordförande i Varbergs Basket sedan ett par år.

Hon får samma fråga. Hur länge ska de vänta på seniorspel?

– Jag vet inte. Men det känns kul att vi lyckats få hela ledet med spelare från fem år upp till de här. Sedan hoppas vi att de här blir seniorer och att vi kan knyta till oss nya och gamla spelare.

Man kan tycka att Varberg, en kommun med 63 000 invånare, borde ha tillräckligt många spelare för ett seniorlag.

– Ja, det borde de finnas, men jag tror att det handlar om spelarnas tid också. De flesta har ju barn. Men de som var lite äldre går på universitet i en annan stad.

Gjorde ni någon inventering efter förra säsongen?

– Ja, det kanske blev 15. Men vi behöver ha fler säkra spelare.

De yttre förutsättningarna har inte förbättras den här säsongen.

– Vi har fler spelare men färre träningstider. Men vi håller på med en jättestor föreningsutveckling tillsammans med Sisu och Westra (basketdistriktsförbundet), säger Hanna Lennartsson.

Det är 21 år sedan Varbergs Basket kvalade sig upp till Basketettan för första gången. Äventyret i näst högsta ligan varade till 2005.

Hampus Nygren, 18, började spela basket först när han var 14. Han var med om helgens 94–40 mot Partille och det går hyfsat i U17-serien på andra nivån i distriktet.

Hade ni klarat er i division 3?

– Ingen aning. Det beror på vilka som vill vara med och spela med oss.

Artikeln har tidgare publicerats i Varbergsposten

Lär mer om Falkenbergs FF här