Alexandra Popp firar sitt 1–0-mål när Tyskland kvalificerade sig till kvartsfinal efter 3–0 mot Nigeria.

Tyskland till kvartsfinal – kan möta Sverige

Tyskland är klart för kvartsfinal för åttonde gången i rad i fotbolls-VM efter att ha slagit Thomas Dennerbys Nigeria med 3–0. Nu väntar Sverige eller Kanada i kvartsfinalen – där skadade storstjärnan Dzsenifer Marozsán kan göra comeback.

|

Tyskland gick in årets världsmästerskap som en av storfavoriterna. Och hittills har laget levererat. Tre gruppspelsmatcher gav tre segrar och inget insläppt mål.

Detta trots att storstjärnan Dzsenifer Marozsán missade matcherna mot både Spanien och Sydafrika med en bruten tå.

Inte heller i åttondelsfinalen mot Thomas Dennerbys Nigeria var mittfältaren med i startelvan. I stället fick hon från bänken se sina lagkamrater fixa turneringens fjärde seger efter 3–0 mot Nigeria.

- Jag är stolt över laget. Vi dominerade matchen, även om det så klart aldrig är enkelt. Nu kanske jag hinner komma tillbaka. Det kommer vara smärtsamt i veckor, men jag är inte orolig även om jag troligtvis inte kan spela en hel match, säger Marozsán enligt Fifas webbplats.

Kvartsfinalavancemanget var Tysklands åttonde raka. Där ställs laget, som ännu inte släppt in ett mål, mot vinnaren i åttondelsfinalen mellan Sverige och Kanada.

"Gav oss säkerhet"

Nigeria inledde med att pressa Tyskland högt – men det var Alexandra Popp som nickade in ledningsmålet till Tyskland efter knappt 20 minuter.

- Det första målet gav oss säkerhet, sedan lät vi Nigeria komma tillbaka. Men efter pausen var vi väldigt dominanta, säger Popp.

Kort därefter stod Nigerias Evelyn Nwabuoku för en olycklig tackling i eget straffområde. En situation som, efter en VAR-granskning, visade sig resultera i en straff.

Där var Sara Däbritz säkerheten själv och kunde med sitt andra mål i turneringen ge Tyskland en komfortabel 2–0-ledning.

"Får inte göra sådana misstag"

Thomas Dennerby, Nigerias svenske förbundskapten, menade att de två första målen, efter hörna och på straff, blev matchavgörande.

- Spelar du mot Tyskland får du inte göra sådana misstag. Hade vi kunnat hantera de två situationerna bättre tror jag matchen hade blivit annorlunda.

I den andra halvleken hade Nigeria varken orken eller skickligheten för att hota Tyskland och med knappa tio minuter kvar av ordinarie tid utökade Lea Schüller den tyska ledningen efter svagt försvarsspel.

Samtidigt menar Thomas Dennerby att det finns positiva saker att ta med sig från åttondelsfinalförlusten.

- Vi visade hela världen att Nigeria är ett lag som har förbättrats mycket. Så klart är man inte är nöjd med att åka ut, men man måste också ta hänsyn till var vi kom från och vi är helt enkelt inte redo än, säger han.