Egentligen har alla drömmar redan gått i uppfyllelse. Men Frida Hansdotter drömmer om mer, kanske redan i storslalomen på torsdagen.
Egentligen har alla drömmar redan gått i uppfyllelse. Men Frida Hansdotter drömmer om mer, kanske redan i storslalomen på torsdagen.

Två chanser kvar för Hansdotter

Seger i slalomcupen, tre VM-medaljer och ett OS-guld. Egentligen har alla drömmar redan gått i uppfyllelse. Men Frida Hansdotter drömmer om mer, kanske redan i storslalomen på torsdagen.

ANNONS
|

Mästerskapsraden i slalom är imponerande. Det blev VM-brons 2013, VM-silver 2015, VM-brons 2017 och OS-guld 2018.

Plumpen i protokollet är OS i Sotji 2014, där hon missade pallen och blev femma.

- Jag har uppnått mina drömmars mål. Jag kan blicka tillbaka på tre raka VM-medaljer i slalom. I Sotji var alla besvikna på en, det var väl jag också, att jag bara blev femma, säger Frida Hansdotter.

ANNONS

- Men sedan 2013 har jag inte varit sämre än femma på mästerskapen, det är ju helt otroligt egentligen.

Den svenska OS-guldmedaljören har finslipat VM-formen i Vemdalen, ett par timmar från Åre. Det har blivit både parallellslalom och storslalom, men kanske framför allt viktiga träningsdagar efter en något skakig slalomvinter – relativt sett.

"Mesade lite"

Hansdotter har visserligen två tredjeplatser hittills, men körde ur i Semmering, föll snöpligt på inåkningen i Zagreb och blev magsjuk inför Flachau.

- Ja alltså, den här vintern. Som i Zagreb. Jag, som brukar vara så stabil, drog en grensling och föll ner för en hel brant.

- Det satte sig lite i huvudet, för det är så ovanligt för mig. Så då mesade jag lite i första åket och blev bara fyra.

ANNONS

Hon säger "bara fyra" lite i förbifarten. Det är kanske inte bara omgivningen och svenska folket som vant sig vid pallplatserna?

- Jag kanske börjar bli lite bekväm, säger svenskan med ett skratt.

- Nej. Men, jag vill ju knappt säga det högt, men att vara fyra, femma... det är jag inte nöjd med. Jag utgår ju från den åkningen som jag vet att jag prestera.

Näst bäst

Det blev ingen svensk medalj i lagtävlingen. Men Frida Hansdotter var snabb att konstatera att hon har två medaljchanser kvar.

I storslalomen har hon visserligen bara varit sexa som bäst, i Maribor i sista tävlingen inför VM. Men det finns ju alltid en chans, poängterar hon.

Trots att även storslalomen allt oftare sett ut som slalomen – en ensidig affär, med amerikanska superstjärnan Mikaela Shiffrin mot resten.

- Ja, det börjar likna en annan disciplin, säger Hansdotter.

ANNONS

TT: Kan det kännas lite bittert ibland, att du haft Shiffrin precis före dig så många gånger?

- Ja, det är klart att någon gång har man väl tänkt att "varför kom hon just de här åren"? För hade hon bara kommit två år senare så hade jag haft typ 20 segrar.

- Jag har väl säkert varit tvåa efter henne över 15 gånger. Men, samtidigt kommer det ju att vara helt fantastiskt, när hon slagit alla rekord som finns, att den dagen kunna säga att jag var den som var näst bäst. Och det får man ju ändå bära med sig.

Frida Hansdotter skulle egentligen ha varit med på en svensk pressträff på onsdagskvällen, men avstod för att vila inför storslalomen. Enligt landslaget är svenskan "lite snörvlig", men VM-starten bedöms inte vara i fara.

TT

ANNONS

Fakta: Frida Hansdotter

Född: 13 december 1985.

Bor: I villa i Fagersta.

Familj: Pojkvännen Richard Jansson, syster Linn och pappa Hans Johansson, som tävlade för alpina landslaget på 1970- och 80-talet.

Klubb: Norberg SL.

Främsta meriter:

OS: Guld i slalom i Pyeongchang 2018, femma i slalom i Sotji 2014. Debuterade i Vancouver 2010 med 15:e plats i slalom.

VM: Fem starter i slalom. Silver i Vail 2015, brons i Schladming 2013 och i S:t Moritz 2017. Som bäst femma i storslalom i Schladming 2013. Debuterade i Åre 2007 när hon kom på 30:e plats i super-G.

Pallplatser i världscupen: Fyra segrar, 17 andraplatser, 13 tredjeplatser, samtliga i slalom.

Övrigt: Tog sin första världscupseger i slalom i Kranjska Gora 2014. Vann hela slalomvärldscupen 2015/2016.

Kuriosa: Syssling med Prins Daniel.

Aktuell: Siktar på att ta VM-medalj i slalom i fjärde raka mästerskapet.

ANNONS