Veteranstjärnan Jimmie Ericsson blev, till slut, klar för ännu en säsong med Skellefteå AIK. Arkivbild.
Veteranstjärnan Jimmie Ericsson blev, till slut, klar för ännu en säsong med Skellefteå AIK. Arkivbild.

"Två guld på sju finaler är inte gott nog"

Efter en helomvändning blev Jimmie Ericsson klar för en 15:e säsong med Skellefteå. Och den 38-årige forwarden, en av klubbens största genom tiderna, är trött på silver.

ANNONS
|

Förra säsongen såg initialt Jimmie Ericssons ishockeykarriär ut att vara i fara. Ett skadat knä gjorde att han inte fick något nytt kontrakt med Skellefteå, klubben han bortsett två sejourer i Leksand och SKA S:t Petersburg representerat sedan 2002. Men Ericsson kom tillbaka, gjorde comeback i januari – och var starkt bidragande till att Skellefteå nådde SM-final, där dock Växjö vann med 4–0 i matcher.

De flesta trodde därför på en fortsättning för veteranstjärnan, som gjort över 600 matcher för Skellefteå, vunnit två SM-guld och varit med i samtliga sju finaler klubben nått mellan 2011 och 2018. Men den 2 juli avslöjade Ericsson för Norran att han och klubben skulle gå skilda vägar.

ANNONS

- Värdesättandet av mig som spelare var inte så högt som jag själv anser att det borde vara, sade Ericsson till tidningen.

"Ett missförstånd"

Han funderade på om han skulle sluta eller flytta någon annanstans för att spela, men hann inte landa i något beslut. Bara två veckor senare kovände Skellefteå, och Ericsson kritade på för ett nytt år som nygammal lagkapten.

- Jag ville helt enkelt inte spela på gamla meriter eller sådana premisser. Jag vill spela i ett lag som tycker att jag fyller en viktig del och den uppfattningen fick jag inte till en början. Och det var väl mer ett missförstånd. När de ringde upp igen var de väldigt noga med att betona det, eftersom de också hade läst i tidningen, säger Ericsson med ett snett leende.

- Allting löste sig och ingen är gladare än jag.

ANNONS

Förutom de två SM-gulden med Skellefteå har han även blivit KHL-mästare och vunnit VM. Men det innebär inte att det gör det lättare att komma över en finalförlust som den mot Växjö i våras.

- Om det blir 4–0 eller 4–3 i matcher – det är tungt nog i sig att förlora. Sport handlar om att ha roligt och att vinna. Det är klart att vi hade roligt förra året, men vi vann inte. Då blir sommaren och tiden efter det inte lika skön som den blir när man vinner.

Han menar att det fortfarande "känns jobbigt".

- Det går några veckor när man flera gånger om dagen tänker på vad man kunde ha gjort annorlunda. Det ploppar inte upp lika ofta längre, men jag vet inte om jag någonsin smälter en förlust helt och hållet. Jag älskar att vinna, men jag kanske hatar att förlora mer.

ANNONS

"Aldrig mått bättre"

TT: Kommande säsong, är det bara guld som gäller – och sedan lägga av?

- Haha. Ja, om det vore så väl. Det är klart att jag och klubben alltid vill vinna. Vi har endast två guld på de här sju finalerna – och det är egentligen inte gott nog. Det är jättebra att vara i final, absolut. Men det handlar om att vinna och det har vi bara lyckats med två gånger. I år är det klart att vårt inte än uttalade mål kommer vara att vinna. Det är det vi spelar för, säger Ericsson.

Huruvida han får avsluta med ett SM-guld återstår att se. Jimmie Ericsson tar bara en säsong, ett år, i taget.

- Det har det varit de sista åren. Man får lyssna på kropp och hjärta.

TT: Och hur känns det i kroppen?

ANNONS

- Jag skulle säga att jag aldrig har mått bättre.

TT

Fakta: Premiäromgången i dag

Linköping–Timrå, Mora–Örebro, Frölunda–Djurgården (alla 15.15), Färjestad–HV71, Luleå–Brynäs, Skellefteå AIK–Rögle (alla 18.00).

Fakta: Jimmie Ericsson

Född: 22 februari 1980 i Skellefteå.

Ålder: 38 år.

Längd: 187 centimeter.

Position: Forward.

Moderklubb: Vita Hästen.

Klubb: Skellefteå (sedan 2015–2016, dessförinnan 2002–2005 och 2006–2014).

Övriga klubbar: Södertälje (1998–1999), Vita Hästen (1999–2002), Leksand (2005–2006), SKA S:t Petersburg (2014–2015) och SK Lejon (en match 2017–2018).

Meriter, klubblag: Två SM-guld och fem SM-silver med Skellefteå, KHL-mästare med SKA S:t Petersburg.

Landslag: ett OS-silver, ett VM-guld, ett VM-silver och ett VM-brons.

Övrigt: Fick Guldpucken som säsongens bästa svenska spelare 2013.

Jimmie Ericsson om...

... årets Skellefteå, där spelare som Joni Ortio, Pär Lindholm, Mark Katic, Tim Söderlund och Jesper Olofsson har lämnat och Mathis Olimb, Juhamatti Alltonen, Edwin Hedberg, Petter Granberg, Robin Alvarez och Mantas Armalis har tillkommit?

- Jag tycker att vårt lag känns både brett och spetsigt och det känns som att vi har förutsättningar för att lyckas.

...nye huvudtränaren Tommy Samuelsson, som tog upp Skellefteå i högsta serien 2005–2006 – samma säsong som Ericsson spelade i Leksand?

- Jag har lärt känna honom nu och har bara hört gott om honom tidigare. Arbetsbelastningen på de tränare (Bert Robertsson och Stefan Klockare, som nu är assisterande) vi hade förra året blev så pass stor. Att vi nu får en till så att de kan dela på det ansvaret blir viktigt för oss. Tommy har varit inom hockeyn och som tränare länge, och tagit guld och fört upp lag och varit ute i Europa – det är klart att det är viktigt för oss.

... förra säsongens klara mästare Växjö är favorit?

- Det är klart att Växjö har varit bra de senaste åren, det är många lag som har varit det. Jag skulle säga att glappet mellan varje lag och slutpassering minskar hela tiden. Evertsson (Henrik, Växjös sportchef) brukar kunna trolla med knäna och få ihop ett bra lag, så de kommer ju vara med där. Men jag ser oss själva som favoriter också, och hoppas att vi kommer vara favoriter i andras ögon. Det innebär inte att man får ett stort ok på sina axlar – det är mer en bekräftelse på att man gjort rätt hittills.

ANNONS