Nilla Fischer gjorde mål, men hennes Wolfsburg förlorade mot Lyon. Arkivbild.

Två svenska bortamål – men inga segrar

Två svenskor gjorde viktiga bortamål. Men det var också två svenskor som inte fick fira några segrar. Nilla Fischers Wolfsburg föll med 1–2 mot Lyon och Fridolina Rolfös Bayern München fick nöja sig med oavgjort, 1–1 mot Slavia Prag i Champions Leagues kvartsfinaler.

|

Att Lyon, med tre raka Champions League-bucklor i ryggsäcken, var storfavoriter i Champions League-kvartsfinalen mot Wolfsburg är det nog ingen som ifrågasätter.

Samtidigt – att fransyskorna skulle vara så överlägsna i inledningen av reprisen från fjolårets CL-final var det nog få som förväntat sig.

Må så vara att Wolfsburg bjöd Lyon på en del av det tidiga övertaget, inför 17 840 åskådare (rekordpublik för en CL-kvartsfinal på damsidan enligt Uefa).

En fatal hemåtpass av den vanligtvis så passningssäkra Claudia Neto gav Eugenie Le Sommer ett gratisfriläge som förvaltades till 1–0 efter elva minuter.

Sedan var det kaptenen och fyrtornet Wendie Renard som fick stå helt ensam på en hörna och nicka dit 2–0 i minut 18.

Där och då kändes det som att det här skulle kunna bli en ytterst jobbig afton för svenska lagkaptenen Nilla Fischer och hennes lag.

Men läckaget täpptes igen – och i den andra halvleken skulle dessutom ett blytungt bortamål framåt hittas för de grönklädda.

Viktiga bortamål

Och det var just Fischer som klev fram när det behövdes som allra mest.

Den svenska mittbackens rutinerade huvud nådde en frispark, och gav ett reduceringsmål som kan visa sig bli guld värt i returen i Tyskland nästa vecka.

Hennes rensning framför ett öppet mål och framför ögonen på norska Ballon d'Or-vinnaren Ada Hegerberg i slutminuterna hade också ädelmetallvärde.

Fischer var inte den enda svenska målskytten för kvällen.

När Bayern Münchens Fridolina Rolfö byttes in i bortamötet mot Slavia Prag i den 60:e minuten stod det 0–0.

Knappa två minuter senare hade Rolfö, dagen efter hon tagits ut i en svensk landslagstrupp, sett till att Bayern tagit ledningen i Tjeckien.

Målet räckte dock bara till ett oavgjort resultat, då Slavia Prag (som slog ut Rosengård i åttondelen för att ta sig till kvartsfinalen mot Bayern) hittade en kvittering tio minuter senare.

Barcelona vann stort

Slutresultatet 1–1 innebär dock att Bayern får med sig ett viktigt bortamål till returen på hemmaplan, som spelas på onsdag nästa vecka (27 mars).

Segraren i kvartsfinalmötet ställs mot vinnaren av dubbelmötet mellan Barcelona och Lillestrøm i semifinal. Ett dubbelmöte där spanska storlaget Barcelona har ett rejält försprång efter det första mötet i Spanien. 3–0-segern hemma på Mini Estadi bärgades genom bland annat två mål av engelska stjärnan Toni Duggan.

Segraren mellan Lyon och Wolfsburg ställs mot vinnaren av mötet mellan Paris och Chelsea, där det första kvartsfinalmötet de lagen emellan spelas i morgon (torsdag) i London.