Diego Costa, tv, jublar efter sitt segermål mot Iran.

Tursamt mål gav Spanien segern

Spanien är på väg mot åttondelsfinal i VM. Men det krävdes en tursam studs för att laget skulle besegra Iran med 1–0 (0–0). En iransk back sköt bollen på Diego Costa vars styrning överlistade den iranska målvakten Alireza Beiranvand.

|

Spanien visste att man behövde vinna – för Iran var oavgjort nästan som en vinstlott. Och förutsättningarna speglade också matchbilden i den första halvleken. Spanien hade 73 procent av bollinnehavet under de första 45 minuterna, men Iran försvarade sig med hela laget och höll tätt.

Men i 54:e minuten förändrades matchbilden. Andrés Iniesta lyfte in bollen i straffområdet mot Diego Costa, en iransk back var först på bollen men hans rensning gick på Costa. Styrningen överlistade Beiranvand i det iranska målet helt.

Efter målet lyfte Iran upp spelet och laget var nära att få utdelning flera gånger.

Iran trodde att de hade kvitterat i den 62:a minuten sedan Saeid Ezatolahi skjutit bollen i mål och det tog lång tid innan de firande iranierna förstod att målet underkänts på grund av offside.

Iran hade ytterligare ett jätteläge med knappa tio minuter kvar. Mehdi Taremi mötte ett vänsterinlägg med pannan, men nicken gick tätt över.

Östersunds Saman Ghoddos kom in i 86:e minuten, men lyckades inte ändra matchbilden.

Den iranske förbundskaptenen Carlos Queiroz hyllade sitt lag trots förlusten:

- Vi lämnade planen med en 0–1-förlust, men vi vann respekt. Jag är säker på att fansen är stolta över vårt lag. Våra spelare kan vara stolta över sig själva, säger Queiroz.

Portugal och Spanien har fyra poäng, Iran tre och Marocko är utan poäng efter två matcher. I den sista omgången möter Spanien avsågade Marocko medan Portugal och Iran möts i den andra matchen som antagligen avgör vilken av nationerna som avancerar till åttondelsfinal.

- Folk gav oss ingen chans innan mästerskapet, men vi har fortfarande möjligheten att gå vidare. Vi kommer att kämpa för att uppnå våra drömmar, säger den iranske förbundskaptenen.