Djurgårdens Aliou Badji gjorde kvitteringsmålet mot ukrainska Mariupol men missade också flera chanser.

Tungt för svensklagen i Europa League

Häcken fick storstryk i Tyskland, 0–4 mot Leipzig, och AIK missade straff och blev nollat i Danmark, 0–1 mot Nordsjälland. Även Djurgården var illa ute i Europa League-kvalet men fick i alla fall med sig en sen kvittering hemma mot ukrainska Mariupol, 1–1.

|

Djurgården förde det första mötet mot Mariupol i Europa League-kvalets andra omgång men hamnade ändå i underläge. Sergij Javorskyj nådde högst på en hörna och knoppade in 1–0 med bakhuvudet för det ukrainska laget i den 37:e minuten.

Resten av matchen jagade Djurgården en kvittering. Till slut kom utdelningen, men det dröjde över tre minuter in på tilläggstiden.

Kerim Mrabti slog inlägget och Aliou Badji skickade in 1–1 med huvudet. Badji hade sedan chansen att ordna ett segermål men hans skarvning gick i stolpen.

- Jag tycker att vi har bra kontroll på dem. Vi skapar tryck och det är viktigt att vi gör mål. Det förtjänar vi. Vi kommer att vinna där borta. Det är jag säker på, säger Djurgårdens tränare Özcan Melkemichel till Viasat.

Häcken överkört

Leipzig saknade VM-spelarna Emil Forsberg, Sverige, Yussuf Poulsen, Danmark, och Timo Werner, Tyskland. Häcken hade ändå inget att sätta emot.

Portugisen Bruma och brasilianen Matheus Cunha ordnade 1–0 och 2–0 för det tyska hemmalaget inom loppet av fyra minuter i slutet av första halvlek. Fem minuter efter paus spädde Kevin Kampl på till 3–0 och i den 84:e minuten fastställde Jean-Kévin Augustin slutresultatet 4–0.

Häcken har därmed ett riktigt jobbigt utgångsläge inför returen i Göteborg om en vecka.

Leipzigs VM-trio har haft ledigt efter mästerskapet i Ryssland och anslöt till truppen först på matchdagen. Forsberg har omgärdats av flyttrykten men hans avtal sträcker sig över säsongen 2021–22.

- Han har fyra år kvar på sitt kontrakt och inga klausuler i det. Jag har inte hört något de senaste fem veckorna. Ingen har kontaktat oss. Det är det bästa som kan hända. Vi vill behålla Emil, sade tränaren Ralf Rangnick inför mötet med Häcken, enligt Göteborgs-Posten.

Missad AIK-straff

Norrmannen Tarik Elyounoussi var AIK:s olyckligaste spelare i bortamötet med Nordsjälland.

Först missade han en straff och sedan ett friläge.

Därmed höll det danska ligalaget undan till seger med 1–0. Magnus Kofod Andersen gjorde målet: en skottlobb på halvvolley efter tio minuter.