Henrik Lundqvist är taggad inför sitt sjätte VM och njuter av att få vara med på hela mästerskapsresan.
Henrik Lundqvist är taggad inför sitt sjätte VM och njuter av att få vara med på hela mästerskapsresan.

Tuffa VM-kravet: "Blir mycket Liseberg"

När chansen kom att spela ytterligare ett VM fick Henrik Lundqvist ta en tuff förhandling med sexåriga dottern Charlise. Stjärnmålvakten inser vad som väntar i sommar:

ANNONS
|

Sveriges bäste ishockeymålvakt genom tiderna var en av de stora anledningarna till att Sverige vann VM-guld 2017.

Då, ihop med tvillingbrorsan Joel, kom den perfekta slutpunkten.

Trodde han då.

- Men så får man en till möjlighet. Jag kände att det vore kul att komma, säger Lundqvist när han står i den mixade zonen där spelarna möter journalisterna.

ANNONS

Ställd mot väggen

Det är dagen före VM-premiären mot Tjeckien och Henrik Lundqvist berättar målande om det tuffa beslutet att åka till VM. Han ställdes nämligen mot väggen av sin sexåriga dotter Charlise.

- Hon ställde det på sin spets, verkligen, säger Lundqvist och fortsätter:

- Vad betyder mest, hockeyn eller familjen, frågade hon. Jag svarade att familjen betyder mest, men varför åker du då, sa hon då.

Samtidigt är passionen för ishockey och Tre Kronor så pass stor. Så valet trots den hjärtskärande frågan från dottern blev ändå att åka till VM. Med vetskapen att sedan väntar en lång och härlig sommar med familjen.

- Det får bli mycket Liseberg, säger han med ett skratt.

ANNONS

- Hockeyn är en stor del av ens liv. Det kommer en tid om några år då familjen är där hela tiden, berättar 37-årige Lundqvist som har två år kvar på kontraktet med New York Rangers.

"Mer delaktig"

Det är första gången på 14 år som Henrik Lundqvist upplever en hel VM-turnering. Både 2008 och 2017 kom han mitt i turneringarna efter att ha åkt ur slutspelet med Rangers.

- Du får uppleva mer, det känns roligare att vara med på uppladdningen och hela resan. Man är mer delaktig. Det är en utmaning, mer intensivt med många matcher på få dagar.

- Upplägget här känns väldigt bra, vi bor nära arenan och träningsrinken är precis bredvid. Många gånger man åker till mästerskap så sitter man väldigt mycket i bussen. Det kan bli lite tjatigt. Nu kan man flyta omkring, säger han.

ANNONS

Lundqvist och hans Tre Kronor ställs inför en toppmatch direkt. Mot ett Tjeckien som kan räkna med stort publikstöd då det är nära till den tjeckiska gränsen från Bratislava.

Tre Kronor och Lundqvist mötte ju Tjeckien i Carlson Hockey Games i helgen. Tjeckerna överlistade Lundqvist en gång och satte två puckar i tom målbur i 3–0-segern.

- De kommer att bäras fram av sin publik. Jag var lite imponerad av deras fart, man har vetat att de har snabba omställningar, men deras spel var fartfyllt. Det gäller att vi är på tå, det blir en bra värdemätare på en gång.

Bratislava, TT:s utsände

Fakta: Sveriges VM-program

Gruppspelet i VM, grupp A (i Kosice): Kanada, USA, Finland, Tyskland, Slovakien, Danmark, Frankrike, Storbritannien. Grupp B (Bratislava): Sverige, Ryssland, Tjeckien, Schweiz, Norge, Lettland, Österrike, Italien.

Fredag: Tjeckien (20.15).

Söndag: Italien (16.15).

Måndag: Norge (20.15).

16 maj: Österrike (16.15).

18 maj: Schweiz (20.15).

20 maj: Lettland (16.15).

21 maj: Ryssland (20.15).

Slutspel:

23 maj: Kvartsfinaler.

25 maj: Semifinaler.

26 maj: Final och bronsmatch.

Samtliga Tre Kronors matcher visas på SVT och Viaplay.

ANNONS