Mats Sundin jublar efter att Per-Johan Axelsson fullbordat Tre Kronors klassiska vändning, från 1–5 till 6–5, i VM-kvartsfinalen mot Finland 2003. Arkivbild.

Tripp, trapp, trull i Finnkampsklassiker

Tripp, trapp, trull – Peter Forsberg till Mats Sundin till Nicklas Lidström i OS-finalen 2006. Eller kanske Mats Sundins segergalna blick i den osannolika vändningen i VM-kvartsfinalen 2003. Två av de mest klassiska ögonblicken i Tre Kronors Finnkampshistoria.

|

Nu laddas det för ett nytt högintressant mästerskapsmöte med Finland.

Spelplats: Steel Arena i Kosice. Nedsläpp: 20.15 på torsdagskvällen.

Kvartsfinal i VM och vinna eller försvinna.

Ett NHL-fyllt Tre Kronor jagar tredje raka VM-guldet, men kommer från en stjärnsmäll mot Ryssland (4–7) och en mittperiod (0–6) som var rena härdsmältan.

Ett stjärnfattigt Finland har överraskat i VM, men avslutade gruppspelet mediokert med en 2–4-förlust mot Tyskland när laget hade chansen att spela hem gruppsegern.

Här är tre klassiska mästerskapsmöten mellan Sverige och Finland:

OS-final, Turin 2006: Sverige-Finland 3–2.

Sveriges andra och senaste OS-guld kom efter tre samarbeten mellan tre av svensk ishockeys största giganter. Mats Sundin vann tekningen som startade den tredje perioden, Peter Forsberg tog in pucken i anfallszon, spelade bakåt till Sundin som droppade till Nicklas Lidström. Stjärnbacken avlossade kanonen som gav segermålet, 3–2.

VM-kvartsfinal, Helsingfors 2003: Finland-Sverige 5–6.

Sju minuter in på andra perioden gjorde Teemu Selänne 5–1 för Finland inför extatiska hemmafans i Hartwall Arena i Helsingfors. Finland var på väg att förnedra storebror. Ett målvaktsbyte (Mikael Tellqvist in för Tommy Salo) och sedan började den osannolika vändningen. När Per-Johan Axelsson sköt 6–5 efter 15.06 av tredje perioden trodde folk knappt sina ögon och bragden var fullbordad. Och apropå ögon, i måljublet efter 6–5-målet togs den klassiska bilden på Mats Sundin och hans segergalna blick.

VM-final, Stockholm 1995: Sverige-Finland 1–4.

Finlands första VM-guld i historien med Curre Lindström som finländsk förbundskapten och en ny generation unga stjärnor med Kalle Anka-kedjan i spetsen. Finländarna fick fira hejdlöst även på svensk mark och hyrde in sig på Sergels Torg. Kalle Anka-trion Saku Koivu, Ville Peltonen och Jere Lehtinen blev guldmakare och i 4–1-segern i finalen över Tre Kronor gjorde Peltonen tre mål i Globen. Sedan dess har Finland vunnit ett VM-guld till, 2011 i Bratislava och återigen mot Sverige i finalen.

Kosice, TT:s utsände