Marcus Rohdén hoppas få chansen från start när Jimmy Durmaz saknas.
Marcus Rohdén hoppas få chansen från start när Jimmy Durmaz saknas.

Trion vill ta över efter Jimmy Durmaz

Vem ersätter skadade Jimmy Durmaz? Viktor Claesson, Ken Sema, eller Marcus Rohdén?

ANNONS
|

För Janne Andersson är vissa frågor svårare än andra. Förbundskaptenen behöver inte fundera särskilt länge över vem som ska stå i mål, vilken duo som ska bilda anfallspar, vilka som ska spela i fyrbackslinjen eller vem som tar hand om vänsterkanten på mittfältet.

Där är – i tur och ordning – Robin Olsen, Ola Toivonen, Marcus Berg, Mikael Lustig, Andreas Granqvist, Victor Nilsson Lindelöf, Ludwig Augustinsson och Emil Forsberg givna.

Men det finns ett par frågetecken inför mötet med Luxemburg på lördag.

Ett handlar om vem som ska ersätta ljumskskadade Jimmy Durmaz, som har spelat samtliga åtta kvalmatcher. Vem tar hans plats till höger på mittfältet?

ANNONS

Ett mycket troligt alternativ är Viktor Claesson.

"Väldigt duktig"

- Man kan inte hålla på och snegla på alla möjligheter utan man får gå ut och göra det så bra som möjligt på träningarna. Så får man se hur långt det räcker. Men man är alltid redo och hoppas få starta, sade han tidigare under VM-kvalsamlingen.

Andreas Granqvist, klubbkompis i ryska Krasnodar och landslagets lagkapten:

- Han har varit väldigt duktig och tagit stora steg under de 1,5 år han har varit hos oss. Han är väldigt duktig på att komma in i området mellan backlinje och mittfält, säger han.

- När han väl kommer rättvänd där gör han många poäng. Vi får se om han spelar, men han har gjort det bra i landslaget, i matchen mot Portugal (3–2) och i de inhopp han gjort. Han är redo om han får chansen.

ANNONS

Sema eller Rohdén?

Två andra spekulanter på speltid är Östersunds Ken Sema och Crotones Marcus Rohdén.

- Jag har varit med under ett antal samlingar och konkurrerat om höger mittfältsposition. Men det är många andra duktiga spelare som är med och konkurrerar om platsen, så vi får se hur det blir på lördag, säger Rohdén.

Vilka konkurrerar du med?

- Oj. Det vet jag inte exakt, men det är väl Viktor Claesson framför allt. Ken Sema kanske också. Sedan kan ju Sebastian Larsson spela högermittfältare men jag tror att han ses som en central mittfältare, säger Rohdén.

Spelar Ekdal?

Frågetecknet på högerkanten är inte det enda som Janne Andersson har inför VM-kvalet på Friends arena.

Det finns även oro kring Albin Ekdals status.

Mittfältaren har haft en mängd olika krämpor sedan kvalstarten i september 2016. Skadorna har handlar om en trasig fot, en krånglande ljumske, muskelbristning i låret och sedan den där ständiga ryggvärken efter fysisk ansträngning.

ANNONS

28-åringen var klart hämmade av sina problem mot Bulgarien och spelade sedan inte alls mot Vitryssland.

Frågan är om kroppen orkar den här gången... Och om Ekdal bara orkar spela en match – vem får chansen i stället? Och i vilken match kommer Ekdal vilas?

Janne Andersson och assisterande Peter Wettergren har med all säkerhet funderat kring olika lösningar. Men vad de har kommit fram till förblir, i alla fall just nu, en hemlighet.

- Vi har fokuserat på Luxemburg enbart, så här långt, säger Wettergren.

- Sedan är det så med Albin, han har varit borta en längre tid tidigare men har kommit och levererat på väldigt hög nivå, inte minst i EM. Vi vet hans kapacitet. Vi tar en match i taget.

TT

ANNONS