Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jimmy Durmaz och Ken Sema under träningen på Friends arena.

Trion har samma målsättning: Speltid i VM

Emil Forsberg är en nyckelspelare i VM och är given på en av mittfältets kanter. Men vem tar hand om positionen på den andra sidan?

Förbundskapten Janne Andersson har slagit fast att det finns öppna platser i VM-truppen, och att det finns konkurrenssituationer kring vissa platser i de just nu tänkbara startelvorna.

En av dessa är en kantroll på mittfältet.

På ena sidan är Emil Forsberg – som Andersson själv har etiketterat som en nyckelspelare i VM – given.

Trion jagar speltid

Desto mer öppet är det kring vem som ses som truppens andre kantspelare – den som ska ta hand om positionen i VM-matcherna mot Sydkorea i Nizjnij Novgorod, mot Tyskland i Sotji och mot Mexiko i Jekaterinburg.

Tre spelare har pekat ut sig själva som spekulanter: Östersunds Ken Sema, Toulouses Jimmy Durmaz och Krasnodars Viktor Claesson.

- Jag vet inte hur nära jag är, om det är 100 procent eller 85 procent. Jag kan inte säga det, men det känns hyfsat. Nu är jag med här och det känns bra, det har även gått bra under träningarna så jag hoppas att jag är med i VM i sommar, säger Sema.

TT: Vad har du att bevisa?

- Jag vet inte om jag har något att bevisa. Jag har spelat bra ett tag nu, i allsvenskan och i Europa League. Det är nog bara att spela som jag har gjort hittills och våga.

Trygg Durmaz

Durmaz, som trots lite speltid i franska klubblaget var en viktig spelare i Sveriges VM-kval, är inne på samma spår. Han känner – precis som hans "konkurrenter" – att han är nära en plats i VM-truppen samt att få speltid i gruppspelsmatcherna.

- Jag har spelat det mesta i VM-kvalet, jag har gjort bra prestationer och känner mig trygg i min position men vet samtidigt att det är konkurrens. Det gäller bara att fortsätta att visa framfötterna så får vi se, säger han.

Claesson är den tredje spelaren som ser matcherna mot Chile på lördag och borta mot Rumänien tre dagar senare som något annat än träningsmatcher. Mittfältaren anser att samlingens matcher är minst lika viktiga som de som spelades i kvalet till VM, och att det gäller att prestera för att ta sig närmare en plats i VM-truppen samt för att få speltid i Ryssland.

- Det gäller att visa upp sig om man vill spela. Sedan är det hård konkurrens, och det ska det vara i ett landslag också. Det är inget nytt. Jag försöker göra det så bra som möjligt och så får vi se hur långt det räcker, säger han.