Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

HV71:s målvakt Adam Åhman räddar skott från Linköpings Emil Sylvegård.

Tredjemålvakten fortsätter att vinna med HV71

Både Linus Söderström och Fredrik Pettersson-Wentzel är skadade. Men HV71 behöver inte vara oroliga – när de har Adam Åhman. Klubbens tredjemålvakt har nämligen vunnit samtliga tre gånger han vaktat kassen i SHL – under lördagen med 6-5 efter straffar borta mot Linköping.

Att både första- och andramålvakten är skadade samtidigt hör till ovanligheterna.

Men precis så är situationen för HV71 för tillfället.

Därför har klubbens J20-målvakt Adam Åhman fått vikariera tre gånger i vinter.

Gemensamt för dessa matcher är att laget vunnit samtliga – först full pott borta mot Karlskrona och Örebro och så vinst efter straffar med 6-5 borta mot Linköping.

- Ja, det är ju en godkänd svit, säger han med ett skratt.

- Jättekul att spela i SHL, det är ju där man vill vara. Men jag hade inte trott att jag skulle få chansen redan den här säsongen.

Bättre snitt i SHL

18-åringen flyttade från hemstaden Västervik till Jönköping för att plugga på hockeygymnasiet och går nu sista terminen före studenten.

Nu har han 91,3 i räddningsprocent på tre matcher – klart bättre än 88,5 procent i snitt med J20 i Superelit.

- Jag är egentligen inte nöjd med mitt spel där, har varit upp och ned för både laget och mig själv. Det verkar gå bättre i SHL, säger han leende.

Däremot tyckte talangen att det blev lite för många insläppta puckar mot LHC.

- Men det viktigaste var att vi vann till slut närmade oss topp sex i tabellen, där vi vill vara. Målet är att ta en direktplats till kvartsfinalen och det har vi goda möjligheter till.

Den målglada och underhållande rysaren inför 8 500 åskådare – fullsatt för första gången på två år i Linköpings arena – blev svängig värre.

Väldigt svängigt

Östgötarna fick en drömstart med 2–0 efter bara 2.25 minuter. Sedan hämtade HV upp till 2–2, innan LHC satte 3–2. Gästerna vände till 4–3, innan Linköping på en dryg minut vände tillbaka till 5–4 i början av sista perioden efter dubbla mål av Jakob Lilja.

Kevin Stenlund kvitterade till 5–5 för HV – innan Mattias Tedenby ordnade bonuspoängen på straffläggningen och orsakade tredje raka hemmaförlusten för Linköping.

- Tråkigt att inte kunna bjuda fansen på en seger när det var en sådan härlig stämning. Vi har svårt att spela på en ledning och drar på oss alldeles för många utvisningar. Då blir det svårt, säger anfallaren Jakob Lilja.

- Sex tvåminutersutvisningar är alldeles för mycket, vi måste sluta upp med att ta så många. Vi var också för dåliga att ta vara på de momentum vi fick. Först två snabba mål till 2–0, sedan två snabba till 5–4. Det måste vi kunna ta tillvara på, kritiserar tränaren Dan Tangnes.