Jessica Bäckman. Arkivbild.
Jessica Bäckman. Arkivbild.

Tre kvinnor till start – för första gången

När andra omgången av TCR Scandinavia körs på Anderstorp i helgen står tre kvinnliga förare på startlinjen. Det är första gången som så många kvinnliga förare startar samtidigt i den svenska kungaklassen.

ANNONS
|

- Det är ett tillfälligt inhopp. jag ska köra ett race. Det är roligt att vara tillbaka i Sverige, säger Jessica Bäckman

När starten går kommer Jessica Bäckman, Louise Frost och Mikaela Åhlin-Kottulinsky alla att stå redo att utmana de elva manliga förarna om positioner och placeringar. Jessica körde flera lopp i STCC förra året men kör i år TCR Europe nere på kontinenten.

ANNONS

- Jag hoppas vi tre tillsammans kan inspirera fler tjejer att intressera sig för motorsport. Man vill ju att vi ska bli fler, säger Bäckman.

Senast i premiären på Knutstorp tog Mikaela Åhlin-Kottulinsky pole och vann ett av heaten. Och Bäckman kommer till start peppad av framgången i TCR Europe, där hon tog en pallplats i andra heatet på Hockenheim i helgen.

- Det är första pallplatsen i TCR Europe, men förhoppningsvis inte den sista. Jag hade inte förväntat mig att det skulle gå så bra, säger 21-åringen.

Till loppet på Anderstorp kommer ytterligare en ny förare, dansken Jonas Lynge. TCR Scandinavia hoppas kunna locka till sig fler danska förare och bädda för ett lopp på Jyllandsringen i september.

Efter första tävlingen på Knutstop leds sammandraget av Andreas Wernersson (36 poäng), före Andreas Ahlberg (34), Mikaela Åhlin–Kottulinsky (30) och Tobias Brink (30).

ANNONS
TT

Fakta: Kvinnliga STCC- och TCR-förare

Elisabeth Nilsson (1996–97)

Nettan Lindgren Jansson (1998–1999)

Emma Kimiläinen (2014–2016)

Emelie Liljeström (2015)

Mikaela Åhlin-Kottulinsky (2017–)

Jessica Bäckman (2018, 2019)

Louise Frost (2019–)

Källa: STCC/TCR

ANNONS