Världsrankningen kommer göra fler tävlingar viktigare men uttagningskriterierna blir knappast tydligare, menar Karin Torneklint.
Världsrankningen kommer göra fler tävlingar viktigare men uttagningskriterierna blir knappast tydligare, menar Karin Torneklint.

Torneklint: Världsrankning gynnar friidrotten

Friidrotten inför världsrankning för att bli mer begriplig. Rankningen ska fungera som kval till VM och OS och därmed tvinga superstjärnor att mötas oftare.

ANNONS
|

Världsrankningen blir en nyhet 2018 och styrs av ett poängsystem där utövarna kan samla poäng i tävlingar på olika nivåer under säsongen enligt Internationella friidrottsförbundets (IAAF) pressmeddelande.

Förhoppningen är att fokus ska riktas mot Diamond League, där utövarna ofta undviker att möta varandra, vilket gör att friidrottsfansen blir blåsta på de hetaste duellerna.

- I dag kan du åka till Diamond League eller någon liten ort som Bjursås och hoppa 8 meter och det är lika mycket värt. Nu kommer det att bli viktigt att vara på de stora arenorna och det kommer gynna friidrotten, säger Karin Torneklint.

ANNONS

- Det kommer att bli roligare och mer spännande tävlingar före mästerskapen, det tror jag man tjänar på.

Många frågor

Hur poängsystemet ska fungera bestäms första kvartalet 2018 och kommer att användas för kvalificering till VM 2019 och OS 2020. Rimligtvis behöver utövare tävlar oftare för att samla poäng och inte hamna på efterkälken. Därmed kan belastningen öka liksom skaderisken.

Karin Torneklint om en eventuell poängjakt:

- Det finns så många frågor som man måste få svar på först innan det går att tycka något. Det beror på hur man räknar och över hur lång tidsperiod. Är det de fem bästa tävlingarna som räknas? Vad betyder ett bra resultat jämfört med tävlingsplacering och så vidare, säger förbundskaptenen.

Sveriges största friidrottsstjärna Daniel Ståhl ser ingen risk för ökad belastning.

- För mig i alla fall, som diskuskastare, är det ingen mer belastning alls. Jag gör 25-30 tävlingar per år, säger diskuskastaren, som poängterar att han ännu inte är insatt i världsrankningen och poängsystemet.

ANNONS

IAAF:s vd Olivier Gers kallar dagens tävlingssystem "förvirrat även för dem inom sporten" och att det nya systemet kommer bli mer begripligt för publiken.

Det tror inte Torneklint.

Dagens system "lättbegripligt"

- Kastar man 75 meter får man åka, kastar man inte 75 meter får man inte åka. Det är lättbegripligt. Det är svårt att få ett tydligare system än i dag, säger hon.

- Sen kan man tycka att det är orättvist att någon som ofta hoppar nära sin kvalgräns inte får åka medan den som bara lyckas en gång och får åka.

- En som det skulle ha gynnat var Andreas Otterling som inför VM i Peking var nära kvalgränsen gång på gång men inte tog den, utan missade VM med en centimeter.

ANNONS

- Sen finns det en sån som Armand Duplantis som slog igenom på skoltävlingar i USA och gör fantastiska resultat på junior, ungdoms- och skoltävlingar som kanske inte kommer få några poäng överhuvudtaget. Ska inte han få åka på mästerskapet då?

Vad gäller stora mästerskap som VM och OS sker uttagningen i dag på nationell nivå. Hädanefter kommer världsrankningen att styra kvalificeringen till mästerskapen.

- När det gäller VM har jag ganska liten makt redan nu. Det är väldigt sällan jag säger nej till någon som kvalificerat sig för ett mästerskap, för kraven är så höga i dag. Och jag har inget jättebehov av att ha någon jättemakt.

TT-Reuters

ANNONS