Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Längdhopparen Michel Tornéus är osäker på tekniken inför VM.

Torneús på jakt efter saknad medalj

Han har tagit mästerskapsmedaljer både inomhus och utomhus och har guld, silver och brons i samlingen. Men Michel Tornéus saknar fortfarande det finaste – en medalj från ett globalt utomhusmästerskap.

Det var just i London som Michel Tornéus kunde ha stökat undan den där medaljen redan för fem år sedan. Men det blev en fjärdeplats i OS, en ynka centimeter från brons, och sedan dess har jakten fortsatt utan framgång.

Nu är Tornéus tillbaka i London. Han har hunnit bli 31 år och efter att ha bytt tränare och teknik den här säsongen finns dessutom en större osäkerhet kring hoppningen inför VM.

- Efter att ha hoppat på ett sätt i 16 år är det naivt att tro att man ska lösa det på ett år. Det här är ett mellanår för mig, nästa år börjar trestegsraketen med först EM, sedan VM (2019) och OS (2020).

- Så det är egentligen nästa VM som allt ska sitta jättebra, men jag tar gärna medaljen den här gången. Det har jag inget emot. Jag försöker bara vara realistisk och jag vet att om jag får till det är jag med där och slåss, säger Tornéus på friidrottslandslagets pressträff i London.

Silver i inomhus-EM

Säsongen hittills har varit upp och ner. Mest ner, faktiskt. Precis som inför OS i fjol tvingades Tornéus åka till spanska Sierra Nevada och hoppa på hög höjd för att över huvud taget kvala in. 8,30-hoppet där är årets höjdpunkt tillsammans med silvret i inomhus-EM i Belgrad i våras.

- Veckan innan inomhus-EM hoppade jag 7,60 och jag tänkte att nu går det liksom inte. Sedan veckan efter känner man att man kan skärpa till sig och göra något bara för att det är mästerskap. Det är lite så jag känner nu också.

Kval på fredag

Tornéus har varit i Italien inför VM och släppt upp på träningen och mest tagit det lugnt. När det på fredag kväll är dags för kval på Olympiastadion gäller det att inte tänka för mycket. Det är när tekniktankarna blir för många som det blir problem.

- Strular det i tekniken blir det väldigt konstigt, det blir något mittemellan (den gamla och nya tekniken) och man hoppar inte som man ska göra. På en träning kan jag göra tre jättebra hopp, sedan börjar jag tänka på en detalj och efter det är jag någon annanstans, säger Tornéus, som erkänner att han är mer orolig än vanligt inför kvalet.

- Kval är alltid jobbiga. Jag har aldrig gått in i ett kval och känt att "det här är lugnt, det här löser jag". Man måste alltid vara på tårna. Men det är klart att det är lite extra i det här läget, jag har inte den stabiliteten just nu. Det enda jag tänker på nu är att vara topp tolv på fredag, allt annat spelar ingen roll.