Magdalena Fjällström har tagit poäng i världscupen igen – efter över fyra års kamp för att komma tillbaka från en knäskada. Arkivbild.
Magdalena Fjällström har tagit poäng i världscupen igen – efter över fyra års kamp för att komma tillbaka från en knäskada. Arkivbild.

Tog poäng igen – efter över fyra år

Hon kallades "nya Anja" och debuterade i världscupen som 17-åring. Sedan satte en svår knäskada tvärstopp. Nu har Magdalena Fjällström tagit världscuppoäng igen – efter fyra och ett halvt år.

ANNONS
|

Allt såg ut att gå som på räls. Magdalena Fjällström tog guld på ungdoms-OS, guld på junior-VM och tog sina första världscuppoäng redan som 18-åring.

Sedan kom knäskadan som mer eller mindre förstörde två och ett halvt år av alpintalangens karriär. Under träning i september 2014 slets det främre korsbandet i vänsterknät av. Fjällström gjorde comeback ett år senare, men fick ont igen och tvingades till ett nytt ingrepp.

- Skadan tog ju två, två och ett halvt år. Efter det trodde jag väl att det bara vara att kliva in igen där man var. Men så var det ju inte och då blev jag väldigt stressad, säger hon.

ANNONS

- Ända till i år känns det nästan som att jag bara velat bevisa något. När jag var 18 trodde alla på mig och så kommer jag tillbaka vid 23 och det känns som att ingen tror på mig.

Nya chanser

Hennes resultatlista från världscupen de senaste åren är en rätt dyster läsning. Efter en 18:e-plats i mars 2014 var det inte förrän i lördags, i slalompremiären i finländska Levi, som det blev världscuppoäng igen.

Fjällström var elva efter första åket och blev till slut 21:a.

- Första åket var ett sådant som jag fått till ibland, att allt bara sitter. I andra vet jag inte riktigt… hux flux hade man ju lite att förlora.

- Men jag är jätteglad över att ha tagit poäng igen, det var ju jättemånga år sedan.

ANNONS

Nästa chans kommer dessutom redan i helgen, då det är världscuptävlingar i storslalom och slalom i Killington i Vermont i USA.

"Nya Anja"

Magdalena "Monne" Fjällström har alltid haft höga förväntningar på sig. Det blir lätt så när man är uppvuxen i Tärnaby, i samma backar som bland andra Ingemar Stenmark, Anja Pärson och Jens Byggmark lärt sig åka skidor i.

- Det har alltid varit "nya Anja, nya Anja, nya Anja", berättade den då 17-åriga Fjällström för TT inför sin världscupdebut 2012.

Samtidigt har de egna förväntningarna kanske varit ännu högre än omvärldens. Magdalena Fjällström hade räknat med att fortsätta i samma spår så fort skadan av avklarad. Men vägen tillbaka blev betydligt längre än så.

- Det är nog från mig själv mest som det varit förväntningar. Min målbild var inte att jag skulle stå som 23-åring och inte ta ett poäng på världscupen. Så det var nog mer det jag var tvungen att tänka om lite, säger hon.

ANNONS

- Jag är fortfarande ung och jag åker fortfarande snabbt, även om kanske resultaten jag velat ha inte kom direkt.

TT

Fakta: Magdalena Fjällström

Namn: Magdalena "Monne" Fjällström

Född: den 12 januari 1995.

Bor: Tärnaby.

Klubb: Tärna IK Fjällvinden.

Grenar: slalom och storslalom.

Främsta meriter: Guld i superkombination vid ungdoms-OS 2012, guld i slalom vid junior-VM 2013, SM-guld i storslalom 2018 och silver 2014.

ANNONS