Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Tjeckiska snowboardstjärnan Ester Ledecka tog överraskande OS-guld i super-G.

Tjeckisk snowboardskräll i super-G

Ester Ledecka hade redan två VM-guld i snowboard. Nu har hon ett sensationellt OS-guld också – i super-G. Den 22-åriga tjeckiskan vann tävlingen med en ynka hundradel.

Hade det blivit något fel på tidtagningen? Eller hade hon missat en port utan att märka det?

Ester Ledecka hade svårt att förstå att tiden på storbildsskärmen lyste grönt när hon hade korsat mållinjen. -0,01. En ynka hundradel till godo – men skrällen var ett faktum.

- Jag tänkte att det här måste var ett misstag. Att de skulle ändra tiderna för några av de andra, säger hon till OS officiella informationstjänst.

- När jag pratade med min mamma nu efteråt frågade jag om det såg bra ut och om jag verkligen inte hade missat något port.

Dubbla VM

Den tjeckiska snowboardstjärnan blir den första som tävlat i både alpint och i snowboard på samma OS.

I fjol tävlade hon i dubbla världsmästerskap. Det slutade med topp 30-placeringar i störtlopp, kombination och super-G på alpin-VM i St Moritz – och snowboardguld i parallellstorslalom och silver i parallellslalom i spanska Sierra Nevada.

Att kombinera de två vinteridrotterna är inte alltid ett lätt pussel att lägga.

- Det är komplicerad och jag tycker att varje år blir mer komplicerat. I början av säsongen kör vi alltid enligt plan A, men i mitten är vi uppe på plan Z och så går vi runt alfabetet tre gånger eller så, berättade hon för New York Times i höstas.

Hörnblad 24:a

Ledecka har 14 världscupsegrar, två VM-guld och ett VM-silver i snowboard och är en av favoriterna till guldet i parallellstorslalom i Pyeongchang.

Nu har hon sin första stora framgång även som alpin skidåkare, ett guld som hon har drömt om länge.

- Ja, absolut, många gånger. Men jag trodde att det här skulle komma mycket senare i min karriär. Men det är ju fantastiskt att det kan hända så här, säger hon.

Länge såg annars österrikiskan Anna Veith ut att kunna försvara sitt OS-guld från Sotji. Men ingen, knappt ens den unga tjeckiskan själv, hade räknat med Ester Ledecka. Tjeckiskan, med startnummer 26, har aldrig varit bättre än 19:e i super-G i världscupen, men klämde sig nu in framför Veith – med en hundradels marginal. Veith tog silver och Tina Weirather, Liechtenstein, brons.

Amerikanska superstjärnan Lindsey Vonn, slutade sexa efter stort misstag inför det sista hoppet. Hennes stora OS-chans kommer dock i störtloppet nästa vecka.

Svenskan Lisa Hörnblad lyckades inte ta en topplacering. Tidsmässigt var hon dock relativt bra med, hennes tid i mål är bara 1,68 sekunder efter Ledecka, vilket räckte till 24:e-platsen.