Henrik Magnusson och hans Derome-Åskloster blev bästa lag i division 4 Halland förra året. Hur går det i år? Arkivbild.
Henrik Magnusson och hans Derome-Åskloster blev bästa lag i division 4 Halland förra året. Hur går det i år? Arkivbild. Bild: KRISTER ANDERSSON

Tillbaka till det normala i lokalfotbollen: ”Muskelskador kom som ett brev på posten”

När division 4-6 drar igång till helgen är det många spelare och tränare som ser fram emot en normal fotbollssäsong igen efter pandemin.
– Det blir bättre av att veta att man kommer igång ett visst datum, säger Mikael Östh, tränare för IF Norvalla.

ANNONS
LocationVarberg||

Efter två år av pandemi kan äntligen division 4, 5 och 6 genomföra en normal säsong igen. Förra året kom spelet inte igång förrän i juni och spelprogrammet blev väldigt komprimerat eftersom det fortfarande var dubbelmöten som gällde. Året innan spelade man med enkelmöten.

– Muskelskador kom som ett brev på posten och man var ju inte förvånad, säger Jörgen Fridolf, tränare för Derome-Åskloster i division 4.

Med matcher både onsdagar och lördagar påverkades träningsupplägget. Dessutom bidrog en mer eller mindre obefintlig försäsong till att lagen inte alltid var helt redo formmässigt när det var dags för premiär.

– Sedan blir det bättre av att veta att man kommer igång ett visst datum, som i år. Man tappar en del motivation när man inte vet när man kommer igång, säger IF Norvalla:s tränare Mikael Östh.

ANNONS

Alltjämt fyra lag

Trots att Väröbacka flyttades ned i fjol, efter att året innan ha kommit trea i tabellen, är det alltjämt fyra lag från Varberg i årets division 4. Detta eftersom Galtabäck kom tvåa i division 5 Halland.

– Vi började lite halvdant men spelade mycket bättre mot slutet och tog 28 av 33 poäng på de elva sista matcherna. Vi rullade runt på en bred trupp och klarade det hårda matchandet bra, säger tränaren Anders Larsson.

Förra säsongen blev det ganska sparsamma framgångar i fyran för lagen från Varberg. Trönninge BK:s serieseger för 14 år sedan är alltjämt den enda från staden sedan dess, och förra året blev Derome-Åskloster bästa lag med en sjätteplats.

Kanske kan Lilla Träslöv ändra på detta.

– Vi har haft bra och jämna prestationer på försäsongen och bland annat gått rent i gruppspelet i DM. Topp fem ska inte vara omöjligt, säger tränaren Glenn Larsson.

Truppen bantades ned en del inför förra säsongen samtidigt som flera spelare flyttades upp från ungdomslagen. Laget har föryngrats en hel del de senaste två åren, vilket har gett resultat.

– Förra året blev vi ett stabilare lag och hanterade matcherna vi skulle vinna på ett bättre sätt än tidigare, och det har vi försökt bygga vidare på.

ANNONS

Spännande nykomling

För fjolårssexan Derome-Åskloster och IF Norvalla, som säkrade kontraktet sent, är målsättningarna något blygsammare. Derome-Åskloster hade förra året en trupp på 35 man men har tappat ett tiotal spelare och hade i början tunn uppslutning på träningarna.

– Det har synts lite på försäsong och DM, och vi har även förlorat mot division 5-lag. Vi ligger efter träningsmässigt och vi får jobba igång oss. Men det är ganska rutinerat på många positioner och vi har ett säkrat kontrakt som grundmålsättning i år, säger Jörgen Fridolf.

Även IF Norvalla har tappat viktiga pjäser, inte minst i bröderna Gabriel och Isak Wiman som båda gått till Varbergs Gif.

– Det klart att det är tråkigt att tappa duktiga fotbollsspelare men det är väldigt kul för dem. Vi har annars en bred trupp med 30 man och vi tänker mycket framtid. Målsättningen håller vi internt men vi vill ju vara bättre än förra året i alla fall, säger Mikael Östh.

Till sist kan Galtabäck bli en kaxig nykomling då truppen ser intressant ut.

– Vad jag förstått på en del folk hittills ser man oss lite som en outsider och vi har gjort väldigt bra resultat på försäsongen, säger Anders Larsson.

Varbergslagens premiärer i division 4 Halland

Böljan – Norvalla, torsdag 14 april kl 19:30 på Falkenbergs IP

Galtabäck – Lilla Träslöv, fredag 15 april kl 14:00 på Övrevi

Derome-Åskloster – Lerkil, måndag 18 april på Klostervallen

Övriga lag i serien:

Alet

Centern

IFK Fjärås

Leikin

Kungsbacka

Kungsbacka City

ANNONS