Tilde Johansson i Karlstads GP tidigare i sommar. Arkivbild.
Tilde Johansson i Karlstads GP tidigare i sommar. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Tilde Johansson vann guld i U20-EM

Tilde Johansson har tagit Sveriges första medalj i U20-EM i friidrott. Supertalangen vann finalen på 100 meter häck samtidigt som hon slog till med ett nytt personbästa.
– Shit, detta var otroligt, säger Johansson till Svenska friidrottsförbundets webbplats.

ANNONS
|

Den svenska supertalangen i friidrott, Tilde Johansson, har redan noterats för ett nytt svenskt juniorrekord i längdhopp den här säsongen.

Men 18-åringen är även mycket lovande i 100 meter häck – något hon återigen bevisade i dagens final när grenen skulle avgöras i U20-EM i Borås.

Där var Falkenbergstjejen först över mållinjen på tiden 13,16 – ett nytt personligt rekord (det tidigare låg på 13,38) och en notering som bara var 14 hundradelar ifrån Susanna Kallurs 19 år gamla svenska juniorrekord.

– Shit, detta var otroligt. Tack för allt stöd, det betyder verkligen mycket, säger Tilde efter EM-guldet enligt Svenska friidrottsförbundets webbplats.

ANNONS

Tilde Johansson är nu historisk som Sveriges första guldvinnare någonsin på 100 meter häck i U20-EM. Tidigare har endast Helena Fernströms tagit brons på distansen, detta i Birmingham för 32 år sedan.

Susanna Kallur har däremot ett guld och ett brons från junior-VM 1998 respektive 2000.

Tidigare under dagen säkrade Johansson, som väntat, även en plats i söndagens längdhoppsfinal. Hon behövde bara ett hopp i kvalet på förmiddagen som mätte 6,48 meter.

ANNONS