Tilde Johansson i film med Anna Haag och Emil Jönsson

En resa för att skildra föreningslivet. Det var vad Anna Haag och Emil Jönsson var ute på när de under tisdagen besökte Falkenberg och Tilde Johansson.

ANNONS
|

De tidigare landslagsskidåkarna Anna Haag och Emil Jönsson åkte söderut för att träffa Falkenbergs stjärnskott Tilde Johansson. Det var det fjärde stoppet, av totalt åtta, på resan som ska skildra svenskt föreningsliv. Enligt paret har just föreningslivet spelat en stor roll för deras karriärer. En grund att stå på och en trygghet att luta sig tillbaka mot.

– Föreningen lade ju grunden till att vi kunde få hålla på med idrott. Klubben och föreningen har ju varit ett andra hem under hela vårt liv och vi vill ju att fler ska uppleva den känslan av en tillhörighet som vi har fått och haft med oss hela livet, säger Anna Haag, och Emil Jönsson tillägger:

ANNONS

– I en klubb eller förening var alla lika värda. Oavsett om du gjorde kaffet eller tävlade så hade alla en tillhörighet och var viktig för klubben. Det är någon sorts trygghet.

Föreningslivet har betytt mycket för Tilde Johansson

Men det är inte bara för Jönsson och Haag som föreningslivet har betytt mycket. Även för Tilde Johansson har föreningar och klubbar varit en väg in till det liv hon brinner för.

– Det har betytt väldigt mycket. Jag har varit med i många olika sporter och idrotter i Halland och har varit med i väldigt många föreningar. Det är ju verkligen roligt att vi har ett föreningsliv i Sverige. Sedan har mina föräldrar varit stöttande också såklart och utan dem hade jag inte kunnat vara med i så många föreningar, säger hon.

En av vinklarna i inslaget där Tilde Johansson medverkar är förväntningar och drömmar. Och det är precis vad Tilde har framför sig.

– Jag vill försöka gå så långt jag kan i friidrotten, och jag kommer att göra allt för att bli så bra som möjligt. Målet är att komma med i OS någon gång. Nästa år är det ju i Tokyo så dit vill jag försöka komma med. Men annars är det 2024 i Los Angeles och 2028 i Paris där jag kanske har de största möjligheterna att vara med, säger Tilde Johansson.

ANNONS

Inspirerande resa

För Emil Jönsson är det framför allt inspirerande att åka runt om i landet och träffa olika typer av människor som har föreningslivet gemensamt. Många paralleller kan dras till hans tidigare skidkarriär.

– Det är så roligt att se nytt, att se olika världar. Det är så mycket som är lika. Kaffet puttrar på samma sätt, det är samma mazariner, samma jargong. Och att vara här och träffa en upcoming-stjärna liksom... Det är superinspirerande, säger han.

Vad vill ni få ut av Föreningsresan?

– Att folk kan få upp ögonen för hur unikt föreningslivet i Sverige är, och att de förstår vikten av att vi behåller det. Att föreningslivet inte är något man kan ta för givet. Det bygger på ideella insatser och engagemang. Men också att det måste bli öppnare så att vi kan välkomna ännu fler in i det, säger Haag.

Läs mer: Tilde Johansson arrangerar Run of hope för Barncancerfonden

ANNONS