Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: JOEL MARKLUND
Bild: JOEL MARKLUND

Tilde Johansson drömmer om en OS-plats i Tokyo

Vintern och inomhussäsongen var ingen rolig tid för Tilde Johansson. Men drömmen om en plats i den svenska OS-truppen lever för 20-åringen.
– Jag har inte gett upp det helt, säger Johansson.

Tisdag 3 augusti. För alla längdhoppare är det målet med hela säsongen 2021. Då är det dags för OS-final i Tokyo.

Men efter ett sämre fjolår och en ganska misslyckad inomhussäsong är det en bit kvar till ett olympiskt spel för Tilde Johansson.

– Det är inte omöjligt. Det finns såklart i mina tankar och det är det stora målet med säsongen. Men då måste jag klara kvalgränsen (6.82) eller vara rankad bland de 32 bästa, säger Johansson.

6.82 skulle innebära ett personligt rekord. Att vara rankad topp-32 är inte heller enkelt att uppnå, framförallt inte med tanke på att det måste vara uppnått innan 29 juni då tiden för OS-kval är över.

– Sen är det ändå SOK (Sveriges olympiska kommitté) som bestämmer om jag får åka, säger Johansson som sedan några år tillbaka finns med i SOK:s Topp- och talangprogram.

– Jag tror att det är en fördel för mig, de har satsat på mig i några år och tror på mig. Jag har haft tillgång till deras resursteam och gör jag vad jag ska så tror jag att SOK skickar mig.

Bara en Diamond League-tävling under kvaltiden

Att nå topp-32 blir också svårare av att det endast är en Diamond League-tävling innan 29 juni som har längdhopp för damer på programmet, den i Rom.

– Alla kommer ju vilja hoppa den så där får jag nog inte plats. Jag kommer hoppa i Stockholm och kanske Oslo men de tävlingarna är ju efter 29 juni.

Johanssons första tävling för säsongen blir 2 juni på Folksam GP i Göteborg. Sen rullar det på med tävlingar nästan varje vecka.

Sedan i mars ingår Tilde Johansson i Yannick Tregaros team, just nu är hon och de andra i avslutningen av ett två och en halv vecka långt läger i Estepona på den spanska solkusten.

– Vi har haft det jättebra. En jättefin anläggning som ligger tio minuter från där vi bor. Träningen har gått över i att bli lite mer tävlingsförberedande, jag hoppar med full ansats och det är mer fokus på teknik, säger hon.

Vad är de största skillnaderna i träningen med Yannick jämfört med förut?

– Det är klart färre pass än tidigare, men när vi väl tränar så är det väldigt intensivt. Förr hade jag mer volym i min träning, dubbelpass under samma dag till exempel. Sen är det tekniska saker som han vill att vi jobbar med.

Kommer du försöka nå en tidig formtopp för att klara kvalgränsen?

– Jag och Yannick har inte pratat om det än, vi har mest diskuterat vilka tävlingar vi ska hoppa på. Yannick har mycket erfarenhet, jag litar på vad han säger och att han har rätt.

Tränar ihop med Thobias Montler

Tilde Johansson är inte ensam som längdhoppare i teamet utan OS-klare Thobias Montler finns också med.

– Det är jättekul, vi kör ju alla pass tillsammans. Det är väldigt inspirerande att se honom hela tiden. Det var precis det här jag behövde när jag tog steget och började träna i det här gänget, avslutar Johansson.

Lär mer om Falkenbergs FF här