"Tickan" minns och ser framåt

Slagsmålet med Johan Fallby. Genombrottet i Soc 1980. Förlovningen med Åsa Svensson. Möt den förre förbundskaptenen Ulf "Tickan" Carlsson, 42, som dessutom ger sig in i debatten och säger: - Dagens talanger är för bekväma.

ANNONS
|

Han var med om det svenska pingisundret och var en av de nya stjärnorna som kom efter Stellan Bengtssons stora genombrott.

Tv sände från Soc i Karlskrona 1980 och den gänglige falkenbergaren med det märkliga smeknamnet Tickan vann turneringen.

Någon månad senare hamnade han i tidningen Buster.

- Det värmde att komma i en tidning som man läst som barn. De fick ett nytt namn att skriva om när jag kom fram.

Karriären gick spikrakt uppåt och de största framgångarna kom på hemmaplan. I VM i Göteborg blev det guld i dubbel tillsammans med Mikael "Äpplet" Appelgren.

ANNONS

Efter en helt fantastisk match slängde de sig i varandras armar efter segern över det tjeckoslovakiska paret Jindrich Pansky och Milan Orlowski.

- Det var speciellt att få vinna i Sverige. Många ser det som en belastning att spela på hemmaplan, men för mig var det bara kul med ett större publikstöd, berättar Tickan.

Han ingick i ett landslagsgäng med spelare som J-O Waldner, Mikael Appelgren, Ulf Bengtsson, Jörgen Persson, Erik Lindh, Peter Karlsson och Tomas von Scheele.

- Det gäng som vi har haft har varit helt unikt, inga dussinlirare, utan J-O kanske är förra århundradets bäste bordtennisspelare.

- I Sverige kanske vi inte uppskattar Jörgen Persson i samma utsträckning som vi borde. Men i mina ögon så är han bland de tio bästa i världen genom alla tider.

- Det kommer att bli sämre, men någon B-nation tror jag inte att Sverige kommer att bli. Vi kan säkert vara bland de bästa i Europa och sen vara med och hugga i världssammanhang, säger Tickan, som arbetar med ungdomsverksamheten i FBTK.

Hur ska Falkenberg få fram nya talanger?

- Vi kanske måste börja jobba hårdare, tränare hårdare, och kanske ha lite tuffare upplägg. Jag känner att många av de yngre spelarna är lite bekväma.

ANNONS

- Sen nöjer sig många med att spela i Elitserien eller bara vara med i landslaget. Vi måste lägga ribban på att vi ska vara bäst i Europa eller världen.

Har de yngre spelarna i dag en annan mentalitet än vad ni hade?

- Det känns inte som om den egna drivkraften finns lika tydligt. I dag känns det som om vi ledare måste skräddarsy allting. Men det är klart, är du en medelmåtta i Elitserien lever du ett hyggligt liv.

- På min tid var det ingen som sa till när man skulle träna. Och efter träningen tränade man extra själv.

Vad tycker du om Elitserien?

- Tyvärr blir den lite sämre för varje år. Det finns helt enkelt inte ekonomi till att satsa på de bästa spelarna. Nu finns pengarna i Tyskland, Frankrike, Kina och Japan.

- Produkten måste bli bättre så att det blir roligare att titta på matcherna. Förbundet måste hjälpa klubbarna att lyfta statusen på Elitserien och det kanske behövs fler arrangemang vid sidan om.

Senast FBTK vann SM-guld var 1988 och då var Tickan med i laget. Han säkrade segern i dubbel tillsammans med Peter Karlsson. 24-22 i det avgörande setet betydde 5-5 mot Malmö FF och eftersom Falkenberg vann på bortabord med 6-4 var guldet klart.

ANNONS

Behövs det förändringar i dagens Falkenberg för att det ska bli ett nytt SM-guld?

- Det är upp till klubben var man vill ha för inriktning. De flesta av spelarnas kontrakt går ut så ingen av dem kan gå säker. Klarar klubben av att göra en hårdsatsning måste vi få hit lite bättre spelare.

- Men vill man vara kvar på den här nivån är det en annan sak.

Du har ett hett temperament. Det ryktas om att du brukade slåss när landslaget spelade innebandy då du var aktiv?

- Haha...i den gruppen var alla supervinnare. Det var alltid på liv eller död och då spelade det ingen roll om vi spelade kort, innebandy eller bordtennis. Jag stötte ihop med Johan Fallby och han var också rätt het.

Vi sitter över en kopp kaffe på Harrys i Falkenberg och på ena fingret glittrar en ring.

Tickan är nyförlovad med bordtennisspelaren Åsa Svensson från Halmstad.

De träffade när han var förbundskapten för damerna.

- Vi hade haft en kompisrelation länge, sen blev det lite mera när jag skilde mig. Vi förlovade oss när vi var i Köpenhamn på tu man hand.

ANNONS

- Vi är särbo eftersom mina grabbar bor i Falkenberg. Det är viktigt att det funkar bra för mina barn.

När Ulf "Tickan" Carlsson inte tränar Falkenbergs ungdomar hjälper han till med Norges landslag. Dessutom arbetar han som konsult för Hello Sweden.

Men han är tveksam till om han blir förbundskapten för Sverige igen.

- Det är alldeles för slitsamt att sköta det själv och man måste vara ungkarl för att klara av det.

Sportprofilen

NAMN: Ulf Carlsson.

SMEKNAMN: Tickan.

ÅLDER: 42 ÅR.

BOR: Lägenhet i Falkenberg.

FAMILJ: Nyförlovad med Åsa Svensson. Barnen Jesper, 13, och Joakim, 11, från ett tidigare äktenskap.

YRKE: Konsult för Hello Sweden. Bordtennistränare.

KÖR: Volvo V70.

INTRESSEN: Golf, trav och mina barn.

DET GÖR MIG GLAD: När mina nära och kära är lyckliga.

DET GÖR MIG LEDSEN: Oärlighet.

SER PÅ TV: Trav, Time-out.

LÄSER: Sidney Sheldon, Ken Follett.

FRÄMSTA MERITER SOM SPELARE: VM-guld i dubbel 1985, Soc vinst 1980 i singel, EM-guld i lag 1980 och 1986.

FRÄMSTA MERITER SOM LEDARE: Två VM-guld, Två EM-guld och ett OS-silver.

Några röster om Ulf Carlsson

Mikael Appelgren vann VM-guld i dubbel med Tickan

- Jag tror aldrig det varit en världsmästare som har haft så mycket feber som han hade under dubbelfinalen 1985. Det var en fyra-fem Treo före match och han blev smittad av det franska laget.

- Jag kallar honom för Tigo. Det blir nya smeknamn hela tiden.

Dick Torstensson, fd tränare

- Tickan var väldigt spinkig när han var junior. Han var lovande även i fotboll, men hade kanske inte kroppen för det. Han var energisk och det var mycket spontanidrott som gjorde honom till en bra spelare.

- Sen är han en person som älskar att stå i rampljuset. Han flyr inte uppmärksamheten utan trivs med den.

- Envis är ett annat ord som stämmer in på honom.

Peter Karlsson, landslagsman

- Han är en bra fixare. När vi vann VM-guld i Malaysia 2000 var det riktigt bra från start till mål. Vi bodde bra och allt flöt på hela vägen.

- I matchsituationer är han duktig på att peppa. En känslomänniska som är lite lynnig ibland.

ANNONS