Sandra Näslund.
Sandra Näslund.

Thompson blir stort hot mot Näslund

Sandra Näslund har dominerat världscupen medan Marielle Thompson gått korsbandsskadad. Nu är kanadensiskan tillbaka – och det med besked. OS-vinnaren från Sotji var klart snabbast i skicrosskvalet. På fredag morgon lär de mötas redan i semifinalen.

ANNONS
|

Snö och byiga vindar är på väg mot Bokwang och seedningsomgången flyttades tillbaka en dag, från fredag till torsdag. Enbart finaldelen körs natten till fredag, svensk tid. Något det svenska guldhoppet Sandra Näslund inte har något emot.

- Jag kan tycka att det är lite skönt att det är som på världscupen, att man kunde ladda för kvalet idag och för race imorgon.

ANNONS

"Skönt att få något gjort"

TT: Bra att få köra av sig och lätta lite på anspänningen?

- Jo, men precis. Skönt att få något gjort i dag, ha kört ett tävlingsåk redan. Förhoppningsvis kan det hjälpa lite grann, säger hon.

Hur det gick? Jo, rätt bra. Näslund var först ut, fick inte till det klockrena åket men det räckte till fjärdeplatsen i seedningsomgången.

- Det var ganska bra i övre och nedre delen men jag gjorde det inte riktigt bra på mittendelen där det är som viktigast. Jag flög lite långt på två ställen och fick inte riktigt med mig farten som jag ville där, säger hon.

TT: Finns de svåraste partierna i mitten av banan?

- Det är i alla fall det viktigaste partiet. Det var lite svårtajmat med farten i dag men överlag var det ett bra åk. Sista och näst sista svängen är nog de viktigaste partierna i banan.

ANNONS

Tre kanadensiskor i topp

Näslund fick också klart för sig att Thompson, som inte tävlat sedan i mars på grund av att hon slet av korsbandet i höstas, är tillbaka med besked. Den regerande OS-mästarinnan var 47 hundradelar snabbare än Näslund och mellan dem trängde sig två andra kanadensiskor in, Kelsey Serwa och Brittany Phelan.

Både Thompson och Näslund hamnade på övre fältet i finaldelen – och lär mötas redan i semifinal. I den bästa av svenska skicrossvärldar är Lisa Andersson också med som en av fyra åkare i den.

TT: Hur ser dygnet fram till finalen ut i stora drag?

- Nu får man försöka varva ned lite och sedan åka tillbaka till OS-byn, köra ett lättare fyspass, se till att äta och sova bra till i morgon. Jag ska också titta lite på åket tillsammans med John Lind (tränaren) och Erik (Iljans, förbundskaptenen), säger Näslund.

Flög för långt

För Lisa Andersson gick det okej.

- Halva första biten är jag nöjd med. Jag hade bra fart där, men längre ned flög jag för långt och tappade jäkligt mycket tid. Jag är ganska långt efter, med det var jäkligt roligt, säger OS-debutanten.

ANNONS

Hon slutade på 17:e plats.

Så kör svenskorna natten till fredag:

Åttondelsfinal 1: Andersson, Thompson, Talina Ganteinbein, Schweiz.

Åttondelsfinal 4: Näslund, Nikol Kucerova, Tjeckien, Julia Eichinger, Tyskland.

Två av tre åkare når kvartsfinal.

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Sandra Näslund

Född: 6 juli 1996 i Gudmundrå.

Klubb: Kramfors Alpina Klubb.

OS-meriter: Femma i Sotji 2014.

VM-meriter: Världsmästare 2017, 14:e 2013.

Världscupen (främsta placeringar): Tvåa totalt 2017, fyra 2016, åtta delsegrar, sju andraplatser, sju tredjeplatser.

Aktuell: Leder världscupen överlägset på 720 poäng, 246 poäng före tvåan Heidi Zacher, Tyskland som står på 474. Schweiziskan Fanny Smith är trea på 379 och Georgia Simmerling, Kanada fyra på 373. Lisa Andersson är tia på 191 poäng.

Övrigt: De senaste två säsongerna har Näslund varit sämst trea i 16 av 20 världscuptävlingar.

Fakta: Lisa Andersson

Född: 2 augusti 1997.

Klubb: Gävle Alpina

OS-meriter: Debutant.

VM-meriter: Tog silver i JVM i Chiesa in Valmalenco i april.

Världscupen (främsta placeringar): Sexa i Val Thorens, åtta i Montafon den här säsongen.

Aktuell: Debuterade i världscupen för två år sedan. Fyra topp 10-placeringar i vinter gav OS-biljett.

ANNONS